tisdag 20 september 2011

En av fem islänningar kan välja Bästa partiet

Var femte islänning kan tänka sig att rösta på Bästa partiet i nästa alltingsval. En av dem kan bli avhoppade framstegspartisten Guðmundur Steingrímsson, som ryktas försöka bilda ett parti tillsammans med Jón Gnarr och missnöjda medlemmar ur grundlagsrådet. Samtidigt kommer alltfler indikationer på att Bästa partiet överväger att ge sig in i rikspolitiken.

21,4 procent av islänningarna kan tänka sig att lägga sin röst på Bästa partiet i val till alltinget. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR.

Stödet för partiet är spretigt. 39 procent av islänningar mellan 18 och 29 år kan tänka sig att välja Bästa partiet, men bara 9,9 procent av dem som har fyllt 50 år. 33,5 procent av dem som tjänar högst 250 000 isländska kronor i månaden är potentiella väljare, men endast 14,7 procent av dem som tjänar över 800 000 kronor. Och 34,3 procent av dem som backar upp regeringen gillar också Bästa partiet, medan bara 14,9 procent av oppositionens anhängare kan tänka sig att rösta på Jón Gnarrs parti. Anmärkningsvärt är också att stödet är något större på landsbygden än i Reykjavík.

Både väljarsympatierna för Bästa partiet och förtroendet för Jón Gnarr har rasat under det senaste året. Trots det överväger partiet att ställa upp i nästa alltingsval, och vd:n Heiða Kristín Helgadóttir säger till DV att opinionssiffrorna är positiva:
"Det är ett riktigt bra utgångsläge sett till att vi inte på något övertygande sätt har sagt att vi tänker kandidera till alltinget. Det här är helt i samklang med den medvind som vi har känt redan från första stunden."
Jón Gnarr själv gör i RÚV det kanske hittills tydligaste ställningstagandet för att Bästa partiet även ska satsa på att bli rikstäckande:
"Vi har diskuterat det här mycket i vår grupp och jag tycker att det här bara säger att det ofta fanns ett behov men att det nu är nödvändigt. ... Jag anser att det egentligen inte är någon fråga om det. ... Vi kan inte förneka ett sådant kall."
Men flera fullmäktigeledamöter saknar intresse för att satsa på alltinget. Einar Örn Benediktsson säger till Pressan att det finns en brist på information inom Bästa partiet:
"Det är ingen som berättar något för mig och ingen som låter mig veta något. Jag tycker inte att det är tufft. ... Man kan säga att jag är på dåligt humör och detsamma gäller vår fullmäktigeledamot Karl Sigurðsson. Jag har haft kontakt med Kalli och han är i samma båt som jag - och får veta väldigt lite."
Einar Örn Benediktsson var nummer två på Bästa partiets lista i kommunalvalet förra året. Han säger också att han kan tänka sig att utmana Jón Gnarr om ordförandeposten. Karl Sigurðsson stämmer i DV in i kritiken mot Jón Gnarr och säger sig kunna tänka sig att kandidera till posten som vice ordförande, ett uppdrag som Heiða Kristín Helgadóttir har i dag:
"Jag är överens med Einar om att det inte har kommit mycket information till oss inom partiet och det tycker vi inte är coolt. ... Vi har precis börjat att diskutera det här bland oss och kan inte uttala oss för några andras räkning. Men det muttras lite grann."
Uppenbarligen muttrades det inte särskilt länge. Einar Örn Benediktsson säger i DV att han fällde kommentaren efter en dålig måndag och att Bästa partiet "aldrig har haft bättre stämning än nu." Och Jón Gnarr själv tillbakavisar kritiken i Bylgjan:
"Det här är nonsens och ett dåligt skämt. ... Jag tror inte att de har insett att någon kunde ta det här på allvar. Einar och Kalli är inte missnöjda med något. De är mycket glada och lyckliga i Bästa partiet."
Enligt Morgunblaðið ska Guðmundur Steingrímsson, som nyligen lämnade Framstegspartiet, ha diskuterat en partibildning tillsammans med några av Bästa partiets medlemmar. Han uppges även ha vänt sig till flera av grundlagsrådets medlemmar för att försöka förmå dem att sluta upp bakom honom.

Guðmundur Steingrímsson vill inte kommentera uppgifterna. Men de förefaller logiska. En av anledningarna till att Guðmundur Steingrímsson hoppade av från Framstegspartiet var att den förändrade attityden till grundlagsrådets arbete. Från att ha varit varma förespråkare för en översyn av konstitutionen blev tonläget allt kyligare.

Det finns också ett utbrett missnöje hos många medlemmar av grundlagsrådet, och flera ledamöter uppges ha diskuterat möjligheterna att bilda ett parti för att kunna förverkliga de förändringar i konstitutionen som det i alltinget i dagsläget finns ett ytterst begränsat intresse för.

På pappret finns åtminstone förutsättningar för ett socialliberalt mittenparti. Guðmundur Steingrímsson står i dag närmare Socialdemokraterna än Framstegspartiet och har efter avhoppet bland annat argumenterat för införande av euron på Island. Bästa partiet regerar i dag med Socialdemokraterna och har starkast stöd bland vänster- och mittenväljare. Där är också uppslutningen bakom en ny grundlag som störst.

Kanske skulle en sådan partibildning även lösa ett enkelt problem. Guðmundur Steingrímsson har i kulisserna länge strävat efter tyngre uppdrag. Om Jón Gnarr inte är sugen på att lämna rådhuset i Reykjavík kan han fortsätta att leda Bästa partiet men låta Guðmundur Steingrímsson bli toppkandidaten på riksnivå.

Samtidigt märks alltjämt svallvågorna efter Guðmundur Steingrímssons avhopp inom Framstegspartiet. Kvinnoförbundet Landssamband framsóknarkvenna beslutade nyligen att inte kräva att förhandlingarna om EU-medlemskap avbryts, en åsikt som är i linje med landsmötet men går emot partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugssons uppfattning.

Förre partiledaren Guðni Ágústsson går kanske längst i sin kritik av de EU-vänner som alltjämt finns i de egna leden. Han skriver i Morgunblaðið att Framstegspartiet har splittrats på grund av debatten om Europapolitiken, och att den minoritet som är för EU-medlemskap bör sluta att driva frågan. Han uppmanar därför Bryndís Gunnlaugsdóttir, avhoppad ordförande för ungdomsförbundet, att lämna uppdraget som kommunfullmäktigeledamot i Grindavík.

Här kan du läsa mer om Bästa partiet och här mer om Guðmundur Steingrímsson.