fredag 16 september 2011

Exista byter namn till Klakki

Inte bara de internationella ambitionerna är skrotade utan även namnet. Exista byter namn till Klakki. Bolaget kollapsade i samband med finanskrisen och gjorde under 2008 och 2009 totalt 448 miljarder isländska kronor i förlust.

Exista kontrolleras i dag av isländska och utländska fordringsägare. Bolaget grundades 2001 för att kontrollera aktier i Kaupþing, men verksamheten växte snart utanför Islands gränser. När Existas tillgångar föll i värde hösten 2008 bidrog raset till en förlust på 206 miljarder. Året därpå tappade Exista 242 miljarder. Ändå fick toppcheferna miljonbonusar, som de efter kritik från de nya ägarna så småningom gick med på att betala.

Efter tio år går nu namnet Exista i graven. Vid ett möte beslutade aktieägarna i dag att byta namn till Klakki. Förslaget inför mötet var dock Condico.

Klakki har heller inga ambitioner att expandera på samma sätt som Exista. Syftet med bolaget uppges att enbart vara att förvalta ägarskapet i Skipti, Vátryggingafélag Íslands, Líftryggingafélag Íslands och Lýsing.

Här kan du läsa mer om Exista.