lördag 17 september 2011

Färre arbetslösa men högre isländsk arbetslöshet

Arbetslösheten på Island ökar på nytt - trots att färre var utan jobb i augusti. 6,7 procent av islänningarna stod utanför arbetsmarknaden. Vinnumálastofnun förutspår i en prognos att läget kommer att vara oförändrat i september.

I snitt var 11 294 personer utan jobb i augusti, en nedgång med 129 personer jämfört med juli. På grund av att fler anses stå till arbetsmarknadens förfogande ökar ändå den proportionella arbetslösheten från 6,6 till 6,7 procent. Siffrorna är därmed på nivå med juni månad och de näst lägsta sedan krisen med full kraft slog mot jobben.

Vinnumálastofnun räknar med en arbetslöshet på samma nivå även i september. Därefter väntas antalet öka på nytt i takt med att säsongsanställningarna inom turistbranschen och fiskeindustrin försvinner.

448 lediga tjänster fanns att söka vid månadsskiftet. Ungdomsarbetslösheten minskar medan antalet islänningar som varit utan jobb i över ett år ökar.

Med 10,4 procent arbetslösa är Suðurnes alltjämt den hårdast drabbade regionen. Därefter följer Reykjavíkområdet med 7,7 procent, Suðurland med 4,5 procent, Norðurland eystra med 4,3 procent, Vesturland med 3,5 procent, Austurland med 2,9 procent, Västfjordarna med 2,5 procent och Norðurland vestra med 2,2 procent.

Fyra kommuner hade full sysselsättning i augusti: Helgafellssveit och Skorradalshreppur i Vesturland, Bæjarhreppur i Västfjordarna och Borgarfjarðarhreppur i Austurland.

Här kan du läsa mer om arbetslösheten på Island.