lördag 17 september 2011

Gaukur á Stöng tar över efter Sódóma Reykjavík

Gaukur á Stöng flyttar in i Sódóma Reykjavíks lokaler på Tryggvagata. Det klassiska musikhaket som nu återuppstår var inte känt bara för sin stämning - utan också för att ha bidragit till att luckra upp det isländska ölförbudet.

Sódóma Reykjavík sattes ut till försäljning i somras. Prislappen låg enligt Fréttablaðið på omkring 25 till 30 miljoner isländska kronor.

Sódóma Reykjavík öppnade 2009 och har varit en av huvudstadens främsta livescener. Dessutom har många nöjda besökare glatt pissat på de affärsmän och biskopen Ólafur Skúlason vars nunor pryder urinoaren. Men nu är det klart med en ny ägare till lokalerna.

När Gaukur á Stöng slog upp dörrarna 1983 var målet att skapa en ölkällarliknande stämning efter tysk förebild. Det förbud mot starköl som då fanns på Island var dock ett hinder på vägen. Gaukur á Stöng bidrog till att urholka det genom att servera bjórlíki, lättöl blandat med starksprit. År 1989 skrotades ölförbudet och Gaukur á Stöng fortsatte att utvecklas till ett av Reykjavíks vattenhål för den som var på jakt efter ny musik.

När Gaukur á Stöng - ett namn taget från den historiske Gaukur Trandilsson som bodde på gården Stöng, förmodligen under 900-talet - åter slår upp dörrarna är målet åter att sätta musiken i centrum. Franz Gunnarsson, en av dem som står bakom nyöppningen, säger i Fréttablaðið att det bland annat investerats i bättre utrustning för musikerna:
"Gaukur á Stöng var mer eller mindre ett socialt centrum för musiker. Dit kom alla som spelade, träffades och pratade om branschen. ... Vi vill sätta musikerna främst. Så görs det utomlands och vi vill följa den linjen. ... Vi tänker följa de gamla värden som Gaukur á Stöng hade och ha alla musikgenrer i huset."
Här kan du läsa mer om ölförbudet.