torsdag 22 september 2011

Guðmundur Steingrímsson i samtal med Bästa partiet

Guðmundur Steingrímsson vill ställa upp i nästa alltingsval tillsammans med Bästa partiet. Flera lokala partier har också kontaktats. Förhoppningen är att kunna locka väljare ur alla läger - och om planerna blir verklighet kommer det att bli trångt i den politiska mitten.

När Guðmundur Steingrímsson hoppade av från Framstegspartiet sade han sig ha förhoppningar om att kunna locka över missnöjda politiker både från såväl det egna partiet som Socialdemokraterna, Självständighetspartiet och Gröna vänstern. Flera medlemmar valde också att följa honom ur Framstegspartiet i en protest mot tilltagande nationalism och ett allt starkare avståndstagande från EU.

Redan då cirkulerade rykten om att Guðmundur Steingrímsson skulle ha krattat vägen för en snabb partibildning. Nu bekräftar han för DV att han för samtal med Bästa partiet. Enligt RÚV försöker han även få lokala listor i bland annat Kópavogur och Akureyri som står vid sidan om de etablerade partierna att sluta upp, samt ledamöter ur grundlagsrådet.

Guðmundur Steingrímsson nämner i Morgunblaðið några av nyckelfrågorna under överläggningarna: Att slutföra förhandlingarna om EU-medlemskap och låta folket rösta i frågan, att satsa på att bygga upp en grön ekonomi och arbetsmarknad, att verka för hederlighet och det allmännas bästa i stället för särintressen, att arbeta för ökad demokrati i enlighet med grundlagsrådets förslag samt att sträva efter fred och internationellt samarbete:
"Det här är mycket spännande och det är många som är intresserade. ... Jag tror att det här kommer att leda till bättre politiker och ett bättre Island."
Målet är att ställa upp i nästa parlamentsval. Nyligen sade 21,4 procent av islänningarna att de kunde tänka sig att rösta på Bästa partiet i alltinget.

Det har snart gått två och ett halvt år sedan islänningarna röstade fram en majoritetsregering med Socialdemokraterna och Gröna vänstern. Sedan dess har avståndet mellan höger och vänster växt till en skyttegrav. Både Självständighetspartiet och Framstegspartiet har tagit avstånd från EU och rört sig högerut, medan Gröna vänstern på grund av flera mindre kompromissintresserade ledamöter alltjämt håller till långt ut på vänsterflanken.

I mitten återfinns i dag egentligen bara Socialdemokraterna. I synnerhet Framstegspartiet var tidigare med och slogs om mittenväljarna, men har under Sigmundur Davíð Gunnlaugssons ledarskap spelat på mer nationalkonservativa stämningar.

Med Bästa partiet skulle det bli betydligt trängre i mitten. För statsminister Jóhanna Sigurðardóttirs del skulle det visserligen innebära större möjligheter att hitta ett regeringsunderlag, men en kandidatur skulle tveklöst utgöra ett hot mot Socialdemokraternas väljarstöd.

Elsa Hrafnhildur Yeoman, fullmäktigeledamot för Bästa partiet i Reykjavík, säger till Eyjan att diskussionerna om ett samarbete än så länge inte har nått så långt, men att hon tror mycket på idén:
"Gravallvarliga Bästa partiet och sjukt roliga Guðmundur Steingrímsson är hembränt i politikens Coca cola. ... Kandidaturen bör handla om humanitet, natur, kultur och fred. Och även om pengar."
Heiða Kristín Helgadóttir, vd och vice ordförande för Bästa partiet, säger till DV att samtalen är på "fullt allvar" och att planerna på att ge sig in i rikspolitiken är långt framåtskridna:
"Vi har deklarerat att vi på allvar överväger att kandidera på riksplanet och för att kunna göra det behöver vi bli en större grupp. Vi är i den processen. ... Det är en fråga om att sammankoppla olika grupper som tänker som vi."
Både Heiða Kristín Helgadóttir och Guðmundur Steingrímsson talar om att samla grupper som i dag inte finner sig tillrätta inom de etablerade partierna. Och det är inte bara det politiska utrymmet i mitten som är ledigt - det finns också ett närmast avgrundsdjupt misstroende mot dagens politiska system. Samtidigt har stödet för Bästa partiet i Reykjavík rasat, och oppositionen anklagar borgmästaren Jón Gnarr och hans anhängare för att sakna den förändringsvilja för den politiska kulturen som var något av flaggskeppet i valkampanjen.

Heiða Kristín Helgadóttir säger till Morgunblaðið att det är möjligheterna att "grunda ett nytt parti" som undersöks. Jón Gnarr har heller inte gett något besked om han själv skulle tänka sig att kandidera.

År 1991 gick Davíð Oddsson direkt från rådhuset i Reykjavík till statsministerns kontor vid Lækjargata. Frågan är om Jón Gnarr är intresserad av att göra samma resa. Även om det enligt Heiða Kristín Helgadóttir handlar om att vara "bäst i hjärtat" är det tveksamt om Bästa partiet blir namnet på en rikstäckande satsning. De första 15 månaderna i Reykjavík har varit tuffa med många svåra beslut och en hel del bitande kritik. Det kan tala för att Bästa partiet är ett namn som får stanna i huvudstaden med Jón Gnarr, medan den mer rutinerade Guðmundur Steingrímsson får ta över ledarskapet när det inte längre går att göra de politiska motståndarna så konfunderade att de därmed tappar fokus i debatten.

Här kan du läsa mer om Bästa partiet och Guðmundur Steingrímsson.