fredag 9 september 2011

Hanna Birna Kristjánsdóttir utmanar Bjarni Benediktsson

Hanna Birna Kristjánsdóttir mot Bjarni Benediktsson. En kamp om ordförandeposten i Självständighetspartiet rycker allt närmare. Och frågan är om Bjarni Benediktsson ännu en gång valt att satsa på fel häst i kapplöpningen om att behålla sympatisörerna.

Icesave-omröstningen blev ett svidande nederlag för Bjarni Benediktsson. Han valde till sist att ge sitt stöd till avtalet, men fick inte med sig väljarna och än mindre partiets konservativa falang med Morgunblaðiðs chefredaktör i spetsen. Där Framstegspartiets Sigmundur Davíð Gunnlaugsson rosades för sitt EU- och Icesave-motstånd dömdes Bjarni Benediktsson på ledarsidan ut som en förrädare.

Kampen för att ena partiet inleddes omedelbart. Bjarni Benediktsson riktade en misstroendeförklaring - som fick motvilligt stöd av nästan hela Framstegspartiet - mot Jóhanna Sigurðardóttirs regering och började driva en ännu tuffare Europapolitisk linje med krav på att avbryta förhandlingarna om EU-medlemskap.

Internt finns dock en hel del tvivel kring övertygelsen i Bjarni Benediktssons Europapolitik. I samband med finanskrisen hävdade han att EU och EMU skulle innebära ekonomisk stabilitet, ett uttalande som inte glöms i första stund hos de mest inbitna EU-motståndarna.

Nyligen hävdade finansmarknadsminister Árni Páll Árnason i RÚV att Självständighetspartiet bytt hållning i EU-frågan sju gånger på tre år, där Bjarni Benediktsson kontrade med att partilinjen alltid varit densamma - Island ska stå utanför unionen. Och socialdemokraten Mörður Árnason hävdade nyligen i ett blogginlägg att kravet på att Island ska dra tillbaka ansökan om EU-medlemskap var ett sätt för Bjarni Benediktsson att försöka köpa partimedlemmarnas röster på det kommande landsmötet.

Trots stabila opinionssiffror har Bjarni Benediktsson inte fått Självständighetspartiet att lyfta. Med tanke på att den sittande regeringen är historiskt impopulär innebär det att väljarstödet inte är någon garant för fortsatt förtroende. Möjligen utgör hans affärer och styrelseuppdrag med koppling till bankkraschen också ett sänke, uppger Eyjan.

Nästa landsmöte äger rum den 17 till 20 november. Och det ser ut som att Bjarni Benediktsson ännu en gång gjort ett ställningstagande som riskerar att splittra sympatisörerna.

Bjarni Benediktsson sade nyligen i alltinget att han var emot den kinesiske investeraren Huang Nubos planer på att köpa 300 kvadratkilometer mark på nordöstra Island för att bygga en lyxig turistanläggning. Han menade att möjligheterna för utlänningar att komma över så stora fastigheter borde omprövas.

Beskedet kan visserligen ge bifall från Davíð Oddsson. Men internt var kritiken besk. Alltingsledamöterna Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir och Ragnheiður Elín Árnadóttir talade sig varma för Huang Nubos planer och Hanna Birna Kristjánsdóttir, tidigare borgmästare i Reykjavík, gick ut på Facebook och sågade Bjarni Benediktssons ställningstagande:
"Radikala vänstergruppers motstånd mot utländska investeringar är väl känt, men det är en ny ton hos Bjarni Benediktsson, Självständighetspartiets ordförande, när han säger att det inte är självklart att utlänningar inte kan köpa stora fastigheter här i landet. ... De liberala fördömer Bjarnis kommentarer. Genom sina uttalanden har han hamnat i samma grupp som Ögmundur Jónasson och Lilja Mósesdóttir som verkar besvärade av allt som rör Huang Nubo."
Hanna Birna Kristjánsdóttirs utspel kan vara första steget mot att utmana Bjarni Benediktsson. Visserligen har andra tänkbara utmanare nämnts - som Ólöf Nordal, Guðlaugur Þór Þórðarson och Kristján Þór Júlíusson - men Hanna Birna Kristjánsdóttir har ett starkt stöd, i synnerhet i huvudstaden.

Visserligen fick Hanna Birna Kristjánsdóttir lämna posten som borgmästare i Reykjavík efter Bästa partiets succéval våren 2010. Men Självständighetspartiets väljarstöd kollapsade inte på samma sätt som under Bjarni Benediktssons ledarskap vid 2009 års alltingsval. Hon är kommunens mest betrodda politiker, och har länge setts som en framtida ordförande.

För Hanna Birna Kristjánsdóttir skulle det säkerligen vara en triumf att återta makten i Reykjavík, men samtidigt finns ett internt tryck för att hon i stället ska ge sig in i rikspolitiken. Hon säger nu till Morgunblaðið att hon överväger att kandidera:
"Det är mycket riktigt att många har talat med mig och jag anser därför att jag är skyldig att överväga saken på allvar. Men det här är inte första gången som det händer. Jag vill arbeta för Självständighetspartiet och jag vill göra bra saker för hela samhället. Därför vill jag inte utesluta någonting."
I Reykjavík är Hanna Birna Kristjánsdóttirs ställning ohotad. Hon lär därför inte utmana om ledarskapet förrän hon är säker på att tiden är mogen. Frågan är om det är Davíð Oddsson som avgör den saken.

Här kan du läsa mer om Bjarni Benediktsson och Självständighetspartiet.