söndag 11 september 2011

Isländsk restaurangkedja öppnar i USA

Saffran blir nästa isländska snabbmatskedja att gå på export. Den första restaurangen i amerikanska Orlando slog nyligen upp dörrarna, och ytterligare fyra etableringar i USA och Kanada är på gång.

Det är inte traditionell isländsk husmanskost som står på menyn när inhemska restaurangkedjor satsar på att etablera sig utomlands. På fyra restauranger i Stockholmsområdet serverar Serrano mexikansk mat med hälsoprägel. Och Saffran kombinerar indiskt och sydeuropeiskt med smaker från Mellanöstern - också med fokus på att maten ska vara fräsch och nyttig.

Saffran grundades 2009 och har i dag två restauranger i Reykjavík och en i Kópavogur. Vissa rätter har också letat sig in på hyllorna i isländska livsmedelsbutiker.

Orlando är platsen för kedjans första etablering i Nordamerika. Lokalerna, med plats för 106 gäster och 30 anställda, kostade enligt Orlando Business Journal 450 000 dollar. Andra tänkbara etableringar inom de närmaste 18 månaderna är Toronto, Boston, New York och någonstans i Kalifornien. Ägare är Jay Jamchi, Oddur Smári Rafnsson, Davíð Magnússon och Dick Clark.

Målet är att göra Saffran till en snabbmatskedja med restauranger över hela världen. Jay Jamchi säger till Fréttablaðið att varken menyn eller inredningen har förändrats för USA-satsningen:
"Saffran-restaurangen i Florida är en exakt kopia av våra ställen på Island. Vi har ingen anledning att ändra något efter alla våra framgångar på Island."
Här kan du läsa mer om Serrano.