tisdag 13 september 2011

Jóhanna Sigurðardóttir mot omval som partiledare

Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir går mot omval som ledare för Socialdemokraterna. Någon motkandidat har inte anmält sig inför partiets landsmöte i oktober. Det innebär att hon sannolikt sitter kvar i ytterligare två år.

Jóhanna Sigurðardóttir var svårflirtad innan hon till sist accepterade ordförandeskapet för Socialdemokraterna för två och ett halvt år sedan. I våras sade hon dock i DV i en sällsynt intervju att hon tänkte ställa upp för omval.

Hon leder visserligen det enda partiet i alltinget som lyckats undvika offentliga åsiktsstrider och som håller ihop i avgörande frågor. Samtidigt går regeringssamarbetet med Gröna vänstern trögt och i de egna leden finns ett visst missnöje med uteblivna politiska framgångar.

Inför landsmötet ryktades det att unga socialdemokrater ville lansera en motkandidat som skulle ta över ordförandeskapet. Däremot skulle Jóhanna Sigurðardóttir få sitta kvar som statsminister mandatperioden ut. En sådan lösning skulle enligt kritikerna kunna bidra till att bryta det låsta politiska läget både internt och i alltinget, där blockpolitiken blir alltmer cementerad i takt med att Framstegspartiet och Självständighetspartiet förespråkar allt tydligare avståndstaganden mot EU.

Just EU-frågan är Jóhanna Sigurðardóttirs stora seger. Trots att en majoritet av alltinget säger nej till medlemskap lyckades hon ändå driva igenom ett beslut om att inleda förhandlingar om villkoren för isländskt inträde i unionen. Samtidigt finns också intern kritik mot att statsministern inte lyckats förmedla sin vision av EU-medlemskap, där i stället unionens uppbackning av Nederländerna och Storbritannien i Icesave-tvisten, striden om makrillfisket i Nordostatlanten och kravet på valfångststopp har bidragit till ett allt svagare folkligt stöd för ansökan.

Någon självklar motkandidat har aldrig funnits. Utrikesminister Össur Skarphéðinsson är knappast något framtidsnamn, välfärdsministern Guðbjartur Hannesson är sannolikt alltjämt för oerfaren, både finansmarknadsministern Árni Páll Árnason och Dagur B. Eggertsson, Socialdemokraternas starke man i Reykjavík, har en tuff tid bakom sig, medan beskedet att näringsministern Katrín Júlíusdóttir väntar barn efter årsskiftet gör att det sannolikt dröjer innan hon ger sig in i en strid om ordförandeskapet.

Socialdemokraternas landsmöte äger rum i Reykjavík den 21 till 23 oktober. Allt tyder på ett omval av Jóhanna Sigurðardóttir som partiordförande för ytterligare två år. Någon annan kandidat finns inte i dagsläget, och det har inför landsmötet enligt Morgunblaðið inte inkommit något krav om en omröstning bland medlemmarna. Om en sådan ska göras ska den utlysas senast 45 dagar före landsmötet, en tidsgräns som nu är passerad. Detsamma gäller valet av vice ordförande, där någon motkandidat till den sittande Dagur B. Eggertsson enligt Vísir inte har anmält sig.

Jóhanna Sigurðardóttir skriver i ett brev till partimedlemmarna att hon upplever ett starkt stöd och att hon därför kandiderar till två nya år som ordförande:
"I ärlighetens namn slår mitt hjärta av plikten att lägga min vikt i vågskålen och jag längtar efter att avsluta de många viktiga frågor som vi i Socialdemokraterna har satt på den politiska dagordningen under de senaste åren. Jag nämner till exempel ansökan om EU-medlemskap, nytt fiskeförvaltningssystem, behandling av grundlagsrådets förslag till ny konstitution, omstrukturering av departementen, nytt socialförsäkringssystem, ny bostadspolitik, inrättandet av en resursfond och tryggare förvaltning av nationens naturresurser."
Här kan du läsa mer om Jóhanna Sigurðardóttir och Socialdemokraterna.