söndag 25 september 2011

Jón Ásgeir Jóhannesson stämmer Björn Bjarnason

Jón Ásgeir Jóhannesson stämmer förre justitieministern Björn Bjarnason för förtal. Affärsmannen pekas i en bok felaktigt ut som dömd för förskingring. Jón Ásgeir Jóhannesson väljer att dra Björn Bjarnason inför domstol trots att han bett om ursäkt för misstaget.

Rosabaugur yfir Íslandi är boken där Björn Bjarnason ger sin bild av Baugurimperiets uppgång och fall. Sedan många år tillbaka har han inte dragit jämnt med Jón Ásgeir Jóhannesson. Björn Bjarnason var, som delägare i Morgunblaðið och justitieminister, en av dem som slöt upp bakom statsminister Davíð Oddssons lag som skulle förhindra ägarkoncentration inom massmedia. Förslaget riktade sig direkt mot Jón Ásgeir Jóhannesson.

Enligt affärsmannen blev han för framgångsrik för att kunna accepteras av en statsminister med kontrollbehov. Enligt regeringen hade Baugur nått en så dominerande ställning att den fria konkurrensen var hotad.

Dispyten nådde så småningom rättsväsendet. Jón Ásgeir Jóhannesson fick villkorlig dom för bokföringsbrott. Själv hävdade han att tillslaget mot företaget utfördes på beställning av Självständighetspartiet.

I Rosabaugur yfir Íslandi pekas Jón Ásgeir Jóhannesson felaktigt ut som dömd för förskingring. Björn Bjarnason bad om ursäkt när misstaget uppdagades och uppgiften är korrigerad i den andra upplagan.

Det räckte dock inte för Jón Ásgeir Jóhannesson, som nu stämmer Björn Bjarnason för förtal. Han kräver en miljon isländska kronor i skadestånd. I ett blogginlägg skriver Björn Bjarnason att den gamla tvisten är orsaken till agerandet:
"Som det framkommer i Rosabaugur yfir Íslandi ansåg folket i Baugur att jag var inkompetent som minister. De ville att jag skulle få sparken från mitt ämbete, de vände sig emot mig i Självständighetspartiets provval, de uppmanade väljarna att stryka över mitt namn på valdagen. Det hade varit ett stilbrott om de hade låtit bli att stämma mig för ett fel som har korrigerats med en ursäkt."
I ett efterord till den kommande tredje upplagan berättar även Björn Bjarnason om reaktionerna på boken, som enligt honom bevisar att konflikten inte på något sätt är glömd.

Här kan du läsa Islandsbloggens recension av Rosabaugur yfir Íslandi.