torsdag 8 september 2011

Missnöje med Jóhanna Sigurðardóttirs gayengagemang

Jóhanna Sigurðardóttir blev Islands första homosexuella regeringschef. När enkönade par fick rätt att gifta sig var hon en av de första som tog steget. Men inom hbt-organisationen Samtökin 78 finns ändå ett missnöje med statsministern - förhoppningen var att Jóhanna Sigurðardóttir skulle vara mer deltagande i kampen för hbt-rättigheter.

I juni förra året röstade alltinget ja till en könsneutral äktenskapsbalk. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir och sambon Jónína Leósdóttir tillhörde de första som ansökte om att få sitt registrerade partnerskap omvandlat till ett äktenskap. Hittills har paret nöjt sig med ändringen på pappret och inte firat något bröllop.

Nyheten om att Island fick en homosexuell statsminister blev betydligt större utanför landet. Med en lesbisk regeringschef och världens första kvinnliga statschef i förra presidenten Vigdís Finnbogadóttir blev det symboler för ökad jämställdhet.

Craig Murray och Darryl Brown besökte förra året Frostrósirs julkonsert i Akureyri och förtrollades. I december återvänder det australiska paret till Island med förhoppningen att kunna se Frostrósir i Reykjavík - och enligt Craig Murray i Fréttablaðið även få ett personligt möte med Jóhanna Sigurðardóttir:
"Vi blev så glada när vi hörde att hon hade gift sig med sin sambo. Det skulle verkligen vara kul om vi kunde få möta henne."
Men någon träff lär det inte bli. Jóhanna Sigurðardóttir har helt enkelt inte tid, uppger assistenten Hrannar B. Arnarsson i Fréttablaðið. En som hade hoppats på mer engagemang för hbt-rättigheter är Árni Grétar Jóhannsson, som basar över hbt-organisationen Samtökin 78:
"Det finns många inom vår grupp, och det här har diskuterats, som är missnöjda med statsministern och hur hon har hanterat de här frågorna. Vi hade önskat att hon skulle vara mer verksam i vår rättighetskamp, och det är ingen hemlighet. ... Det är dock ingen hemlighet att det faktum att Island har en homosexuell statsminister har hjälpt gayturismen och många ser på Island mer eller mindre som ett drömland av den anledningen."
Árni Grétar Jóhannsson berättar i Fréttablaðið att Samtökin 78 hittills inte har lyckats locka Jóhanna Sigurðardóttir till några möten. Organisationen får också många förfrågningar från turister om det är möjligt att få träffa statsministern. Hittills har svaret varit nej:
"Hon är bara av den gamla skolan och vill hålla sitt privatliv för sig själv. Och vi respekterar naturligtvis det även om vi skulle uppskatta att få ett sådant stöd. Jag vet dock att det på väggarna på kontor för homosexuellas rättigheter i Afrika finns stora bilder på henne, där situationen för den här gruppen är som sämst."
Här kan du läsa mer om Jóhanna Sigurðardóttirs äktenskap med Jónína Leósdóttir.