fredag 23 september 2011

Nytt isländskt nationalistparti siktar på alltinget

Ísland fyrst är namnet på det nationalistparti som siktar på att ta plats i alltinget vid nästa val. Ledaren, en 40-årig tvåbarnsmor, vill inte klassa partiet som varken höger eller vänster - men hon har själv en lång bakgrund inom nazistiska och rasistiska organisationer.

I oktober 2010 demonstrerade någon för första gången på årtionden under hakkorsfanan på Austurvöllur i Reykjavík. Nationalsocialisterna var några av de då omkring 8 000 personer som protesterade utanför alltinget. Flaggan kastades snart på elden, och 40-åringen anklagade i Vísir meningsmotståndarna för att agera som "tankepolis".

Då undertecknade kvinnan intervjusvaren med organisationstillhörigheten Combat 18 och Blóð og heiður, den isländska grenen av den internationella nazistorganisationen Blood and Honour. Våren 2009 kandiderade hon dock till alltinget för Liberalerna, som bland annat har EU-motstånd på programmet. Förra hösten var det tänkt att hennes partibildning skulle gå under namnet Íslenski Þjóðarfl­okkurinn. Nu har det ändrats till Ísland fyrst. Kvinnan säger i DV att målet är att ta plats i alltinget:
"Vi bygger upp det här i lugn och ro. Vi har små möten hemma hos folk där vi samtalar och diskuterar frågorna."
Kvinnan beskriver sig enligt DV som nationalsocialist. Men Ísland fyrst ska enligt henne stå vid sidan om dagens uppdelning i höger- och vänsterpartier:
"Antingen är du nationalist eller så är du det inte. De här tankesätten är föråldrade. Folk som kommer till oss nu kommer både från vänster- och högerpartier och de flesta som har deltagit i våra möten är nya ansikten från alla samhällsklasser."
Den 40-åriga kvinnan är i dag bosatt i Hveragerði, men har tidigare bott i Danmark, Sverige och Nederländerna. Hon säger i DV att det är där hennes motstånd mot mångkulturen grundlades, och att de flesta sympatisörerna på Island har liknande erfarenheter:
"Jag har utsatts för mycket kritik men jag har också fått positiva reaktioner - bara inte offentligt. Människor vågar för sitt lilla livs skull inte säga vad de tycker eftersom de är rädda för att förlora jobbet eller utsättas för förföljelse av mångkulturanhängare. Om jag säger att jag är stolt över att vara vit och stolt över land och nation blir jag omedelbart beskylld för att vara nynazist och ond. Men jag är nationalist och jag anser inte att det gör mig till en dålig människa."
En 43-årig man är en av eldsjälarna bakom Sköpunarhreyfingin, den isländska delen av Creativity Movement, en rasideologisk kyrka som predikar åtskillnad mellan raser. Han säger i DV att han visserligen är rasist, men att han anser att ordet i regel används felaktigt:
"De som stödjer mångkulturpolitiken och den här assimileringen och inflyttningen av färgade människor till vita länder kallar sig antirasister. Men eftersom det sker in i ett vitt land, och bara in i vita länder, är de i realiteten antivita. Vi anser att antirasister i själva verket är ett ord för antivita."
Creativity Movement och Blood and Honour är internationellt organisationer som i regel övervakas av säkerhetspolisen. På Island finns dock enligt Guðmundur Guðjónsson vid rikspolisstyrelsen ingen särskild bevakning av Sköpunarhreyfingin, Combat 18 eller Blóð og heiður. Det finns i dagsläget heller inget som tyder på att någon av organisationerna ligger bakom hatbrott i landet, skriver DV.

Stödet för öppet rasistiska och nationalsocialistiska organisationer har på Island alltid varit ytterst begränsat. Ísland fyrst är sannolikt inte bara ett parti för att sätta islänningarna först, utan även försöka hitta samma invandringskritiska och främlingsfientliga väljare som finns i de övriga nordiska länderna. Samtidigt har Framstegspartiet i allt större utsträckning börjat att anspela på nationalistiska stämningar - frågan är då om det finns politiskt utrymme och möjlighet att vinna väljare för ett parti där ledaren samtidigt är aktiv i nazistiska nätverk.

Här kan du läsa mer om nazismen på Island.