onsdag 28 september 2011

Reykjavík stoppar bidrag till hbt-fientlig frikyrka

Íslenska Kristskirkjan går miste om bidrag från Reykjavík. Kommunen anser att frikyrkans motstånd mot enkönade äktenskap står i strid med Reykjavíks hållning i frågor om mänskliga rättigheter. Präster i kyrkan har dömt ut den könsneutrala äktenskapsbalken som en moralisk kollaps.

Reykjavík delar i år ut totalt elva miljoner isländska kronor i byggnadsstöd till de religiösa församlingar som är verksamma i kommunen. Íslenska Kristskirkjan beviljades först 700 000 kronor för en utbyggnad, men nu säger Mannréttindastofa, kommunens kontor för de mänskliga rättigheterna, nej. Förslaget kom från föreståndaren Anna Kristinsdóttir:
"Det gäller först och främst deras inställning till homosexuella som bryter mot Reykjavíks kommuns policy för mänskliga rättigheter."
Kommunstyrelsen ställer sig bakom förslaget. Íslenska Kristskirkjan blir därmed utan ekonomiskt bidrag.

Íslenska Kristskirkjan hade vid årsskiftet 294 medlemmar. Församlingen har växt stadigt under de senaste åren - 1998 hade trossamfundet enligt Hagstofa Íslands bara 97 medlemmar. Íslenska Kristskirkjan är en frikyrka som vilar på luthersk grund.

Bakgrunden till kommunens beslut är Íslenska Kristskirkjans motstånd mot enkönade äktenskap och utökade rättigheter för hbt-personer. Prästen Friðrik Schram har vid flera tillfällen kritiserat en sådan utveckling. I samband med att den könsneutrala äktenskapsbalken infördes förra sommaren skrev han i ett blogginlägg att det var en sorgens dag för både kyrkan och samhället:
"Detta är bevis på en mycket allvarlig moralisk dekadens i vårt samhälle, ja, närmast häpnadsväckande. Vem kunde ha tänkt sig detta, när diskussionen om så kallade rättigheter för homosexuella drog i gång på allvar under 1960-talet, att år 2010 skulle homosexuella kunna gifta sig och bli ett par och festligheter hållas i kyrkan med anledning av den händelsen!"
Friðrik Schram hävdar i blogginlägget att hbt-organisationen Samtökin 78 lyckats övertyga politikerna genom "mycket arbete, mycket lobbyism och konstant propaganda för saken", en kamp som enligt prästen "inte alltid varit exemplarisk". Prästen skriver vidare att de kyrkliga som ställt sig bakom beslutet att tillåta enkönade äktenskap visar bristande omdöme. Friðrik Schram tror att de som trotsar Bibelns budskap - som enligt honom inte kan förändras av "högljudda påtryckningsgrupper" kommer att få ett straff:
"Det som kännetecknar den moderna människan är denna attityd: Du kan göra vad du vill om du låter mig vara ifred. Folkets moral är mycket låg och därför är människor likgiltiga om någon har samlag med andra personer av samma kön, lever i promiskuitet och gör vad de vill på det här området. ... Jesus sade att äktenskapet var mellan man och kvinna, inte mellan man och man eller kvinna och kvinna. Men nu är saken i hamn enligt de personer som stödjer samlevnad mellan homosexuella, och under de kommande åren och årtiondena kommer vi att få se sorgliga konsekvenser av att människor vänder ryggen mot guds ord."
I en artikel i Fréttablaðið kritiserar Friðrik Schram kommunens beslut att frysa bidraget till kyrkan. Han skriver att han "varken sagt att homosexualitet är en synd eller ett brott", och att homosexuella inte bör ha sex med personer av samma kön. Friðrik Schram pekar ut själva sexet som felaktigt, medan läggningen i sig bör accepteras. Att han därför har stämplats som homofobisk anser han vara felaktigt.

Sigmundur Ernir Rúnarsson, alltingsledamot för Socialdemokraterna, applåderar i ett blogginlägg kommunens beslut och skriver att han inte hade uppskattat om hans skattepengar gått till en församling som predikar intolerans.

Här kan du läsa mer om enkönade äktenskap på Island.