lördag 24 september 2011

Skolbygge splittrar majoritet i Fjallabyggð

Debatten om en ny skola i Fjallabyggð spräcker koalitionen som styr kommunen. Fullmäktigeledamoten Sólrún Júlíusdóttir lämnar majoriteten efter att ha kritiserat beslutsunderlaget och finansieringen för kommande års nybyggnad. Ett nytt styre tar nu över i Fjallabyggð.

Fjallabyggð, kommunen som förenar Siglufjörður och Ólafsfjörður, avser att investera 400 miljoner isländska kronor i byggnadsarbeten under de närmaste åren. Sólrún Júlíusdóttir har vid flera tillfällen kritiserat planerna. Hon anser enligt Siglo att beslutsunderlaget är undermåligt och ifrågasätter om kommunen har råd att satsa på nybyggen i en tid när skatteintäkterna krymper och utgifterna ökar.

Striden gäller bygget om en ny skola i Ólafsfjörður, något som Sólrún Júlíusdóttir i princip tycker är riktigt. Men hon anser att kostnaderna riskerar att bakbinda kommunen och inte längre ha råd att satsa pengar på att skapa arbetstillfällen. Därför ville hon undersöka möjligheten att nyttja oanvända byggnader i grannorten Siglufjörður.

Men Sólrún Júlíusdóttir får inte med sig någon majoritet av fullmäktige. I stället lämnar hon koalitionen, och en ny majoritet tar över bestående av tre ledamöter från Självständighetspartiet, en från Framstegspartiet, en från Gröna vänstern och en från Socialdemokraterna i Ólafsfjörður. I opposition sitter utöver Sólrún Júlíusdóttir, som deklarerar att hon som politisk vilde tänker fortsätta arbeta enligt Framstegspartiets program, två socialdemokrater från Siglufjörður.

Den nya majoriteten anser att nybyggen är nödvändiga. Skolan i Ólafsfjörður ska stå klar till nästa höst, och i Siglufjörður anser koalitionen enligt Siglo att det blir lika dyrt att renovera och bygga ut grundskolan som att bygga nytt.

Här kan du läsa mer om Siglufjörður.