tisdag 20 september 2011

Sprickan vid Þingvellir fortsätter växa

Foto: Einar Á. E. Sæmundsen
Þingvellir liknar alltmer en schweizerost. Hålet som upptäcktes i våras fortsätter att växa och stigen till Almannagjá är avstängd. Den mest troliga lösningen på problemet är att bygga över sprickan för att inte utestänga besökare från platsen.

I våras uppstod ett 14 meter djupt hål längs med Kárastaðastígur, den väg som går ned till Almannagjá. Sprickan troddes vara en sen effekt av de kraftiga jordskalv som skakade Þingvellir 2000 och 2008. Stigen stängdes av och hålet lagades provisoriskt. Men sprickan har fortsatt att växa, och under de senaste månaderna har Kárastaðastígur varit helt avspärrad.

Det visar sig att Kárastaðastígur har vilat på några få stenblock. Under vägen är marken närmast urholkad. Området ser enligt Álfheiður Ingadóttir, alltingsledamot för Gröna vänstern och ordförande för Þingvallanefnd, närmast ut som en schweizerost. Partikamraten Þráinn Bertelsson säger till Fréttablaðið att det är ett under att det inte har inträffat en allvarlig olycka på platsen:
"Här har människor gått på ett tunt lager av sand som vilade i fria luften. Det fanns stenar där under på vissa ställen, men jag förstår inte hur det har hållit ihop. ... Det är faktiskt ren barmhärtighet att det inte ligger ett par statsöverhuvuden där nere."
Kárastaðastígur användes länge även som bilväg för korteger till Almannagjá när statschefer och andra dignitärer besökte Þingvellir. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, alltingsledamot för Självständighetspartiet, säger i Fréttablaðið att det behövs en lösning som gör att besökare kan fortsätta att använda stigen:
"Man har på skämt nämnt att när Jiang Zemin, Kinas president, kom på besök här 2002 var han den siste mannen som åkte nedför Almannagjá. Man får vara tacksam för att han inte ramlade ned."
Þráinn Bertelsson har föreslagit att stigen ska täckas över med jord på ett sätt som får åtgärden att framstå som naturlig:
"Det är möjligt att stänga sprickan med stålplattor och sedan täcka över dem. Då ser det ut som det alltid har gjort under den tid vi nu lever i. Det ska mycket till för att jag ska backa från att lösa problemet med en sådan osynlig bro."
Álfheiður Ingadóttir säger dock i Fréttablaðið att någon sådan övertäckning inte är aktuell. I stället är det mer sannolikt att det byggs en gångbro över Kárastaðastígur:
"Vi tog ställning redan på första mötet att inte göra det [skapa en övertäckning som ser naturlig ut] utan att hellre använda det här ovärderliga tillfället till att studera och bättre lära känna de krafter som är verksamma vid Þingvellir."
Researrangörer har på grund av sprickbildningen och avstängningen fått planera om turer till Þingvellir, uppger RÚV. Almannagjá kommer enligt ett pressmeddelande att spärras av helt under några veckor för arbeten och undersökningar vid Kárastaðastígur.

Omkring en miljon människor väntas besöka Þingvellir i år. Området blev mer lättillgängligt sedan Lyngdalsheiðarvegur mellan Þingvellir och Laugarvatn invigdes i oktober förra året. Den nya vägen har också medfört en kraftig trafikökning vid nationalparken. Föreståndaren Ólafur Örn Haraldsson skriver i ett uttalande att myndigheterna därför bör ta hänsyn till de föroreningar och den ökade olycksrisk som den tätare trafiken för med sig.

Här kan du läsa mer om Þingvellir.