tisdag 6 september 2011

Statoil backar om Katla - hittar olja vid Krafla

Statoil backar om Katla. Men ett annat isländskt vulkannamn tycks föra tur med sig. Vid Krafla har det norska oljebolaget påträffat fyndigheter som kan motsvara upp till 75 miljoner fat olja.

Namnet Katla härstammar från en isländsk folksaga om en häxa som dränkte en ung pojke och flydde mot höglandets glaciärer. Under flykten förbannade hon regionen och dess befolkning.

I dag förknippas Katla främst med en slumrande jättevulkan med kapacitet till utbrott av fruktansvärd kraft. Och det var den uppenbara anknytningen till Island som fick Språkrådet i Norge att uppmana Statoil att byta namn på ett område i havet väster om Bergen där det tros finnas stora mängder gas och olja.

Statoil har enligt Vísir nu bestämt sig för att skrota namnet Katla till förmån för Stjerne. Men en annan isländsk vulkan, Krafla, kan i stället visa sig bli en riktig vinstlott för oljebolaget.

Nya undersökningar visar att det finns totalt mellan 50 och 75 miljoner fat olja vid Krafla, skriver Offshore Energy Today. Vid vulkanen Krafla är det lugnare. Den erupterade vid nio tillfällen mellan åren 1975 och 1984, men visar i dag inga tecken på något nära förestående utbrott.

Här kan du läsa mer om den norska namndispyten.