söndag 11 september 2011

Succé för Ólafur Eggertssons vulkanmuseum

Över 16 000 turister har besökt Ólafur Eggertssons vulkanmuseum i Þorvaldseyri under sommaren. En av de gårdar som drabbades hårdast av utbrottet vid Eyjafjallajökull förra våren har därmed lyckats förvandla eruptionen till en kassako.

Vulkanmuseet slog upp portarna den 14 april, på dagen ett år efter att utbrottet flyttade sig från Fimmvörðuháls till Eyjafjallajökull. Hittills har drygt 16 000 besökt utställningen, och Ólafur Eggertsson räknar med att hålla öppet en bit in i oktober om besökarna fortsätter att strömma till. Sedan stänger museet för vintern.

När askan började att regna ned över Þorvaldseyri hamnade gården plötsligt i världens centrum. Även om askan fortfarande ligger i täta lager på fälten och alltjämt kan orsaka siktsvårigheter vid hårda vindar har den gett näring åt jorden. Och för Ólafur Eggertsson betyder vulkanaskan också ökade inkomster. Han säger i Fréttablaðið att han är mycket nöjd med sommaren:
"Vi började förstå att det fanns ett stort intresse för att lära sig om utbrottet och dess konsekvenser, i synnerhet här där utbrottet hade stor inverkan. ... Men det har gått över förväntan och vi är mycket tacksamma för det."
På museet finns en utställning om Eyjafjallajökull och en film om utbrottet visas utan avbrott. Ólafur Eggertsson, hustrun Guðný A. Valberg och parets två döttrar har tagit hand om gästerna i sommar. Majoriteten av besökarna är utlänningar. Ólafur Eggertsson säger i Fréttablaðið att turistnäringen blivit en viktig extrainkomst vid sidan om lantbruket:
"Det här är ett avsevärt tillskott, men vi engagerar oss samtidigt mycket för att hålla det i gång. Men det var så klart en god möjlighet och det fanns ingen anledning att låta den försvinna ur händerna. Naturligtvis kostade det en hel del att få i gång det här, men det var det värt."
Utställningen gör enligt Ólafur Eggertsson ett djupt intryck på många besökare - en del förstår inte hur gården lyckades ta sig igenom vulkanutbrottet.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull.