måndag 19 september 2011

Terrorstämpling av Landsbanki kostade Island miljarder

Den brittiska terrorstämplingen av Landsbanki kostade Island miljardbelopp. Det visar en rapport som tagits fram på uppdrag av alltinget. Nu vill oppositionen att Island stämmer Storbritannien för de ekonomiska förluster som orsakades av svartlistningen.

I oktober 2008 tillämpade den brittiska regeringen lagen om terroristbekämpning mot Landsbanki. Regeringen hävdade att det fanns tecken på att bankens tillgångar, bland annat insättningar i Icesave, fördes ur landet samtidigt som Landsbanki stod på ruinens brant.

En kort stund gjorde även isländska myndigheter Landsbanki, al-Qaida, Nordkorea och andra diktaturer och terroristgrupper sällskap på listan, men de sanktionerna hävdes inom ett dygn. Svartlistningen av Landsbanki kvarstod dock i nästan ett år.

Terrorstämplingen gjorde det oerhört svårt för isländska företag att göra affärer med utlandet, eftersom alla transaktioner som involverade Landsbanki ströps. Många företag krävdes också på förskottsbetalning.

De direkta ekonomiska skadorna på grund av det brittiska agerandet uppgår till mellan 2 och 9 miljarder isländska kronor. Den mest sannolika uppskattningen är 5,2 miljarder. Det visar en rapport som tagits fram på uppdrag av alltinget.

Men det troliga är enligt utredningen att skadorna är betydligt större och uppgår till tiotals miljarder. Utöver affärer som frös inne på grund av terroriststämplingen skadades även Islands rykte när landet i media svartmålades som konkursmässigt och det hade i sin tur negativa effekter för näringslivet. Det är dock, skriver författarna, svårt att särskilja konsekvenserna av svartlistningen från andra händelser i samband med finanskraschen.

Rapporten, som är sammanställd av IFS Greining på uppdrag av finansdepartementet, omfattar intervjuer med ett fyrtiotal ledare för isländska import- och exportföretag samt centralbanken och finansinspektionen. Förslaget att undersöka de ekonomiska effekterna av svartlistningen kom från självständighetspartisten Guðlaugur Þór Þórðarson och fick majoritet i alltinget.

Guðlaugur Þór Þórðarson vill gärna se en prövning av det brittiska agerandet i domstol. Han skriver i ett blogginlägg att Gordon Browns huvudsyfte med terrorstämplingen var att rycka upp den dalande populariteten på hemmaplan.

Partiledaren Bjarni Benediktsson vill även han utreda möjligheterna att stämma Storbritannien. Även om så inte skulle ske anser han att rapporten bör vara ett motargument om den brittiska regeringen fortsätter att kräva ränta för insättningsgarantin knuten till Icesave.

Framstegspartiet har redan lagt ett förslag i alltinget med krav på en stämningsansökan. Dels för att få fram ett beslut på att terrorstämplingen stred mot lagens anda och orsakade Island omfattande ekonomiska skador, dels för att få ersättning för skadorna. Det kravet upprepar nu partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och gruppledaren Gunnar Bragi Sveinsson.

Finansminister Steingrímur J. Sigfússon är däremot skeptisk. Han tror att möjligheterna att mäta direkta och indirekta effekter är för dåliga för att kunna utgöra underlag för en rättsprocess.

Även i Nederländerna har Icesave blivit en rättssak. Icesavings, en grupp som representerar sparare som förlorade totalt 25 miljoner euro på Landsbankis kollaps, har stämt centralbanken De Nederlandsche Bank. Spararna hävdar att centralbanken brustit i tillsyn när Landsbanki tilläts öppna verksamhet i landet, medan banken hävdar att den varken fick information om Landsbankis situation eller hade möjlighet att stoppa en lansering av Icesave-kontona.

I Hæstiréttur Íslands behandlas just nu frågan om nödlagstiftningens giltighet och uppdelningen av prioriterade och oprioriterade fordringsägare i Landsbanki. Om spararnas särstatus rivs upp kommer det att kosta de brittiska skattebetalarna 400 miljoner pund, skriver Daily Telegraph.

Guldklimpen i Landsbankis konkursbo, livsmedelskedjan Iceland Foods, har ett tjugotal intresserade, bland annat Tesco, Asda, Wm Morrison och J Sainsbury samt grundaren och delägaren Malcolm Walker. Prislappen väntas ligga på omkring 1,5 miljarder pund, något som enligt Financial Times kan göra det svårt för många potentiella köpare att finansiera affären.

Här kan du läsa mer om Icesave.