torsdag 29 september 2011

Tolv lunnefågelungar omhändertagna på Hemön

Tolv lunnefågelungar har tagits om hand av barnen på Västmannaöarna. För sjätte året i rad är återväxten ytterst begränsad. Om inte trenden vänder kommer de senaste somrarnas små kullar snart att börja märkas på fågelklipporna.

Att barnen på Västmannaöarna samlar in vilsna lunnefågelungar och tar dem till det lokala naturmuseet för mätning och vägning är en mångårig tradition. Men i år har bara tolv ungar lämnats in till museet. För sjätte året i följd överlever ytterst få unga lunnefåglar sommaren.

Problemet är bristen på föda. Många vuxna fåglar hoppar över häckningen eftersom maten inte räcker till att mätta flera. Andra ungar överges i boet eller är för klena för att klara sig på egen hand.

Den dåliga tillgången på föda gör också att kläckningen sker allt senare. Det gör att barnen då redan har börjat skolan, och att ungarna därmed inte har samma chans att få hjälp att ta sig till havet.

Läget är kritiskt längs med hela sydkusten, men värst på Västmannaöarna. Sedan 2006 har återväxten närmast kollapsat. De sex små årskullarna kommer så småningom att börja märkas - inom loppet av några år kommer det att börja bli allt glesare på Hemöns fågelklippor.

Erpur Snær Hansen, biolog vid Náttúrustofa Suðurlands, säger i Fréttablaðið att kläckningen aldrig skett så sent som i år:
"Barnen är väldigt duktiga på att leta upp fågelungarna och ta dem till vägning. ... Fågelungarna är en månad sena ut ur boet. Därför kommer det sannolikt färre ungar till vägning."
Här kan du läsa mer om läget för lunnefågeln.