fredag 25 november 2011

Camerons Icesave-hämnd - inget julkort till presidenten

Island har ännu en gång hamnat i samma sällskap som Iran, Zimbabwe och Nordkorea. Den brittiske premiärministern David Cameron vägrade förra året nämligen att skicka något julkort till Islands president Ólafur Ragnar Grímsson. Beslutet tros vara en konsekvens av att han stoppade Icesave-lagen.

I januari 2010 valde Ólafur Ragnar Grímsson att inte godkänna det andra försöket till att nå ett avtal om Icesave-tvisten. Lagen blev därmed föremål för en historisk folkomröstning, där 93 procent av islänningarna röstade nej. Presidentens popularitet på de brittiska öarna ökade knappast när han året därpå ännu en gång valde att inte godkänna en Icesave-lag. En ny folkomröstning följde med en ny majoritet för ett nej.

När de isländska affärsbankerna kollapsade hösten 2008 tog Storbritannien till antiterroristlagstiftning för att frysa Landsbankis tillgångar. Banken svartlistades och placerades tillsammans med den isländska centralbanken och finansdepartementet i samma sällskap som al-Qaida, Nordkorea och Iran.

Och nu befinner sig Island åter i samma tveksamma sällskap. Eller åtminstone presidenten Ólafur Ragnar Grímsson. Premiärminister David Cameron valde enligt Daily Mail nämligen att inte skicka något julkort till den isländske statschefen. Ólafur Ragnar Grímsson hamnade därmed i samma kategori som ledarna i bland annat Ryssland, Libyen, Nordkorea, Zimbabwe, Vitryssland och Iran.

Inte heller någon i den isländska regeringen fick något julkort av David Cameron. Samtidigt meddelade Landsbanki nyligen att Gordon Brown, som var premiärminister när banken terroriststämplades, ska börja skriva för dess debattforum om ekonomi och finans - trots att Icesave-tvisten förblir olöst.

Här kan du läsa mer om Icesave-tvisten.