måndag 14 november 2011

Pannkaksbjudning hemma hos Ólafur Ragnar Grímsson


Pannkakor, flatbröd med rökt lammkött, isländska grönsaker, ost, choklad och andra sötsaker stod framdukade när presidenten Ólafur Ragnar Grímsson och hustrun Dorrit Moussaieff i fredags bjöd in utländska besökare till Bessastaðir på Álftanes. Precis som när statschefer dyker upp i residenset fick samtliga skriva i gästboken.


Därefter var det dags att skaka tass med presidentparet bland kristallkronor och allehanda hedersbetygelser. Ólafur Ragnar Grímsson berättade om Bessastaðirs roll i Islands historia som en viktig skola under 1800-talet. Platsen har dock varit bebodd i tusen år, bland annat av Snorri Sturluson. Sedan Island blev republik år 1944 har Bessastaðir tjänstgjort som presidentens bostad.


Ólafur Ragnar Grímsson talade sig varm för den inhemska livsmedelsproduktionen och grön energi. På buffébordet fanns också glaserade sockerbomber från favoritbageriet, Gamla Bakaríið i gamla hemstaden Ísafjörður. Recension? De traditionella rullade och sockrade pannkakorna var bäst.


De tjugo gästerna var väldigt noga med att inte kantstöta presidentens porslin samtidigt som ett digert inhemskt mediauppbåd följde bjudningen. Mumsandet gav också ett tillfälle att på Ólafur Ragnar Grímssons uppmaning kika lite närmare på huset.


Efter fikat var det dags för husesyn utomhus. För första gången fick hunden, som (när det passar...) lystrar till namnet Sámur, vara med och ta emot besökare till Bessastaðir.


Besöket avslutades med ett besök i Bessastaðakirkja, en kyrka som också har en tusenårig historia även om bygget av den nuvarande påbörjades 1773. Många passade på att bli fotograferade tillsammans med presidenten. Ólafur Ragnar Grímssons och Dorrit Moussaieffs inbjudan var en del i Inspired by Icelands kampanj Ísland allt árið, som syftar till att locka fler turister till landet utanför högsäsongen.

Här kan du läsa mer om Ísland allt árið.