måndag 30 januari 2012

Dragkampen om Iceland Foods går mot sitt slut

Dragkampen om livsmedelsjätten Iceland Foods kan få en segrare vid månadsskiftet. Men frågan är om Landsbankis och Glitnirs konkursbon kan få de 1,5 miljarder pund som butikskedjan anses vara värd. I så fall kan försäljningen skjutas på framtiden - samtidigt som minoritetsägaren Malcolm Walker hotar att hoppa av.

Den brittiska butikskedjan Iceland Foods, som säljer djupfrysta matvaror till lågpris, är en av guldklimparna i Landsbankis och Glitnirs konkursbon. Landsbanki kontrollerar 67 procent av aktierna i företaget, vd:n Malcolm Walker 23 procent och Glitnir resten.

Förhoppningen är att försäljningen av Iceland ska kunna ge 1,5 miljarder pund. Samtidigt är läget på den brittiska marknaden bekymmersamt. Iceland redovisar visserligen stabila vinster, men den ekonomiska krisen gör att andra jättar som Tesco redan vinstvarnat.

Intresset för Iceland har minskat något på sistone. Tiden för att lämna anbud på företaget går ut vid månadsskiftet. Bland intressenterna finns investmentbolagen Bain Capital, BC Partners och Blackstone Group, butikskedjan William Morrison, Walmart-ägda Asda samt de mindre kedjorna Farmfoods och Co-operative. Flera av dessa tros dock enbart vara intresserade av delar av Iceland.

Malcolm Walker har 42 dagar på sig att matcha alla bud som kommer in. Enligt Bloomberg har han säkrat ett lån på 1 miljard pund från den kanadensiska pensionsfonden Alberta Investment Management. Men om inte priset är det rätta kan han tänka sig att backa ur.

Frågan är om försäljningen i dagsläget kan ge så mycket som 1,5 miljarder pund. Det ryktas att Landsbankis smärtgräns är 1,3 miljarder. Om inte buden når upp till den nivån är det möjligt att försäljningen skjuts på framtiden.

Malcolm Walker släpper dock inte banden till Island oavsett hur det går med Iceland Foods. Han har nämligen köpt bolaget Catco vín, som driver ett bryggeri i Borgarnes där bland annat Reyka vodka produceras. Rådgivare i affären var enligt DV Glitnirs tidigare vd Lárus Welding, som nu står åtalad för trolöshet mot huvudman efter att ha beviljat lån som enligt åklagaren stred mot regelverket.

Syftet med köpet av Catco vín är att i Borgarnes producera varor avsedda för den brittiska marknaden, däribland Martin Miller's gin. Fabriken ägdes tidigare av Ölgerðin Egill Skallagrímsson.

Här kan du läsa mer om Landsbanki och här mer om Lárus Welding.