tisdag 31 januari 2012

Dränkte hunden i hamnen i Þingeyri - erkänner

Hundens tassar bands ihop så att den inte skulle kunna simma. I halsbandet fästes sedan ett rep som bands ihop med två bildäck på fälg. Därefter kastades hunden i vattnet vid hamnen i Þingeyri. En person har nu erkänt dådet och riskerar fängelse i upp till två år.

Den döda hunden hittades i vattnet den 8 december förra året. Kroppen drogs upp ur vattnet av fiskare som varit ute med båten. Det visade sig att hunden varit vid liv när den kastades i vattnet. Genom att binda ihop tassarna med rep och binda ihop halsbandet med två bildäck på fälg försäkrade sig förövaren om att hunden skulle drunkna och inte ha en chans att ta sig upp ur det iskalla vattnet i Dýrafjörður.

Händelsen väckte starka känslor i Þingeyri. Två dagar senare samlades invånare vid hamnen och tände facklor till hundens minne. Initiativtagare var Gréta María Kristinsdóttir, som sade till DV att syftet med minnesstunden var att visa sin avsky för dådet och samtidigt försöka förebygga att något liknande skulle inträffa i framtiden.

Hundens ägare misstänktes ligga bakom dådet. När polisen den 20 december reste från Ísafjörður till Þingeyri för att förhöra ägarparet visade det sig att de hade lämnat orten.

Nu har en person erkänt dådet. Polisen ser enligt ett pressmeddelande därför händelsen som uppklarad och har överlämnat ärendet till åklagare. Önundur Jónsson, polischef i Västfjordarna, vill i DV inte bekräfta om det är en av ägarna som dödat hunden.

Brott mot djurskyddslagen kan ge upp till två års fängelse, men den vanligaste påföljden är böter. Lagen säger att det är veterinärens uppgift att avliva husdjur om inte omständigheterna är sådana att en veterinär inte är tillgänglig och djuret drabbats av en sjukdom eller skada som vållar stor smärta eller är dödlig.