tisdag 3 januari 2012

Elva laviner på vägen till Árneshreppur

Vägen till Árneshreppur kan ha snöat igen för den här vintern. När Vegagerðin plogade i tisdags fick snöröjarna ta sig igenom elva laviner på vägen. Stora mängder ny nederbörd gjorde snabbt vägen oframkomlig på nytt. Men kommuninvånarna lyckades ändå hämta nyårsfyrverkerierna.

Árneshreppur i Västfjordarna är Islands mest isolerade kommun. Under stora delar av vintern brukar den enda landförbindelsen vara oframkomlig på grund av snö. Invånarna är därför beroende av flyget för att kunna resa till och från kommunen, ta emot post och få varuleveranser.

Men allt kan inte fraktas med flyg. Fyrverkerier tillhör de produkter som är förbjudna ombord. I kommunen finns skotrar och en specialutrustad jeep som tar sig igenom det mesta - och dagen före nyårsafton hämtades fyrverkeripjäserna enligt Litlihjalli vid Veiðileysa.

Tisdagens plogning kan ha varit den sista före våren. Regelverket säger att vägen ska snöröjas två gånger i veckan till och med den 5 januari. Därefter kan den plogas om snön inte ligger för djup - men då får i regel kommunen stå för halva notan. Den senaste snöröjningen kostade exempelvis 450 000 isländska kronor, vilket skulle innebära stora summor för en kommun med 50 invånare. Från och med den 20 mars ska vägen åter röjas.

Jón Hörður Elíasson, verksamhetschef vid Vegagerðins kontor i Hólmavík, säger i Morgunblaðið att tisdagens plogning var mycket krävande:
"Vi åkte igenom elva laviner. Det har kommit avsevärda mängder snö."
Den största lavinen var omkring 50 meter bred och 2,5 meter djup. Enligt Jón Hörður Elíasson är snödjupet i nuläget över gränsen för att myndigheten ska ploga vägen. Arbetet är dessutom tidskrävande eftersom sträckan är lång. Han oroar sig också för lavinfaran, men hoppas att kunna ploga ytterligare en gång innan stoppet den 5 januari.

Oddný Þórðardóttir, kommunchef i Árneshreppur, säger i Morgunblaðið att åsen vid Veiðileysa just nu är problemet. I nuläget går det dock att med visst besvär ta sig fram inom kommunen - från Norðurfjörður i norr till flygplatsen i Gjögur. Den snöröjningen sköter kommunen på egen hand. Djúpavík i söder är däremot insnöat från bägge håll.
"Det är oframkomligt vid Veiðileysaåsen. Det är möjligt att ta sig dit med jeep från den här sidan, men inte möjligt att ta sig uppför åsen söderifrån."
Att vägen var igensnöad under nyårshelgen gjorde enligt Oddný Þórðardóttir att flera som ville besöka Árneshreppur fick stanna hemma.

Här kan du läsa mer om snöröjningen i Árneshreppur.