torsdag 19 januari 2012

Ex-minister åter i politiken - kandiderar till studentråd

Þórunn Sveinbjarnardóttir lämnade alltinget i höstas efter tolv år som ledamot för Socialdemokraterna. I stället satte hon sig på skolbänken för att studera filosofi vid Háskóli Íslands i Reykjavík. Nu är hon på väg tillbaka in i politiken - som kandidat till studentrådet för Röskva.

År 1988 blev Þórunn Sveinbjarnardóttir Röskvas första ordförande. Sedan dess har studentrörelsen fostrat flera tunga socialdemokratiska politiker. Näringsminister Katrín Júlíusdóttir och förre alltingsledamoten Ágúst Ólafur Ágústsson har också representerat Röskva.

Även om Röskva och Socialdemokraterna formellt är ideologiskt fristående organisationer, så finns det ett omfattande samarbete mellan organisationerna.

Med 46-åriga Þórunn Sveinbjarnardóttir får Röskva sin sannolikt mest meriterade kandidat någonsin. Hon var inte bara med om att grunda rörelsen, hon har också suttit i alltinget i tolv år varav två som miljöminister. Þórunn Sveinbjarnardóttir har inte bara representerat Socialdemokraterna i parlamentet, utan också gjort ett par kortare inhopp för Kvinnolistan.

Nu ger hon sig åter in i politiken som kandidat till studentrådet. Men det är nog snarare en symbolisk kandidatur än en återkomst i hetluften. Þórunn Sveinbjarnardóttir återfinns nämligen på artonde och sista plats på Röskvas lista. Toppkandidaten är Kristjana Björk Traustadóttir.

Här kan du läsa mer om Þórunn Sveinbjarnardóttir.