måndag 9 januari 2012

Ljus framtid är Guðmundur Steingrímssons nya parti

Björt framtíð, Ljus framtid, är namnet på det nya parti som Guðmundur Steingrímsson och Heiða Kristín Helgadóttir står bakom. Nästan 2 000 personer skickade in namnförslag. Nästa steg är att formellt grunda partiet och utse en styrelse. Målet är att ta plats i alltinget nästa vår.

Guðmundur Steingrímsson är i dag politisk vilde i alltinget efter att som folkvald ha representerat både Framstegspartiet och Socialdemokraterna. I samband med att Framstegspartiet slog in på en politisk linje präglad av ökat EU-motstånd och allt större tveksamheter kring arbetet att förändra konstitutionen valde Guðmundur Steingrímsson att inleda diskussioner med Bästa partiet i Reykjavík för att bilda ett landsomfattande parti.

Namnet blir alltså Ljus framtid, ett namn som enligt ett pressmeddelande sex av de närmare 2 000 personer som deltog i tävlingen förslog. Inriktningen för Ljus framtid är en "grön, frisinnad, globalt sinnad, demokratisk och utöver allt ljus framtid":
"Ljus framtid är ett namn som sträcker sig långt utöver målen för den nya politiska sammanslutningen, att arbeta för en ljusare framtid i stora och små frågor. En ljus framtid är inte given och mycket kan visa sig avgörande: Näringslivets förutsättningar behöver vara stabila så att det är möjligt att bygga upp goda och varaktiga levnadsförhållanden i hela landet, naturresurserna behöver ge nationen hållbara vinster, demokratin behöver vara aktiv och vital, välfärdssystemet och utbildningssystemet det bästa, näringslivet varierat, och sist men inte minst behöver den samhälleliga debatten vara rättvis och konstruktiv. Det är en oroskälla hos såväl yngre som äldre islänningar att undersökningar till exempel visar att mycket ungt folk överväger att för gott flytta till andra länder, förmodligen för att det inte anser att framtiden är tillräckligt ljus här i landet. Detta vill Ljus framtid förändra. Dessutom pekar sammanslutningens namn på de uppgifter inom miljöfrågor som världen står inför och som kallar på avgörande åtgärder."
Den som stod bakom det vinnande förslaget utlovade möjligen en belöning. En annan av initiativtagarna, regissören Gaukur Úlfarsson, säger till Vísir att "priset först och främst blir hedern att ha namngett nya och bättre tider" men att det kan tänkas bli en middag med Heiða Kristín Helgadóttir eller ett signerat foto av Guðmundur Steingrímsson med bar överkropp.

Alla uppskattade dock inte valet av namn. Ný framtíð, en organisation som arbetar för att bekämpa korruption och att lätta bördan för skuldsatta hushåll, tyckte att Ljus framtid var alldeles för likt och att det därmed fanns en förväxlingsrisk. Guðmundur Steingrímsson säger dock till Morgunblaðið att något namnbyte inte är aktuellt:
"Vi tänker inte byta namn och jag önskar Ny framtid en ljusare framtid. ... Detta är inte samma namn och det är allehanda saker som heter framtid i samhället så det är bara kul att det också finns Ny framtid."
I Ljus framtid återfinns utöver Guðmundur Steingrímsson och Heiða Kristín Helgadóttir även Óttarr Proppé, musiker och fullmäktigeledamot för Bästa partiet i Reykjavík, och Guðlaug Kristjánsdóttir, ordförande för fackförbundet Bandalag háskólamanna. Hon säger till Eyjan att anledningen till att hon engagerar sig i Ljus framtid är att hon tröttnat på dagens partipolitik och vill se fler positiva krafter i samhället:
"Jag vill göra nytta, därför är jag med."
Guðmundur Steingrímsson sade i Bylgjan i går att han inte vill privatisera energibolaget Landsvirkjun. Han tror att det kan dra in mycket pengar till statskassan under de närmaste åren. Dessutom föreslår han att möjligheterna att exportera energi till det europeiska fastlandet undersöks - något som skulle kunna göra Island till den gröna energins motsvarighet till Norge och dess oljeexport.

Här kan du läsa mer om Ljus framtid och här alla namnförslagen.