måndag 16 januari 2012

Ny vår av politisk turbulens väntar alltinget

Fortsatt turbulens med mer fokus på personstrider än politiska frågor och en fortsatt kamp för regeringen att inte spricka och undvika ett nederlag vid en misstroendeförklaring. Det är sannolikt vad som väntar i alltinget under våren. Nya finansministern Oddný G. Harðardóttir väntas inte få behålla jobbet mer än i ett drygt halvår - därefter ryktas statsrådsportföljen vara vikt åt nuvarande näringsministern Katrín Júlíusdóttir.

I dag samlas alltinget på nytt efter juluppehållet. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir kommer att staka ut riktlinjerna för det sista året på mandatperioden. Men det är knappast regeringens politik som kommer att dominera debatten. I stället väntar sannolikt fler personstrider, fortsatt skyttegravskrig mellan blocken och osäkerhet om koalitionens stabilitet.

Vid nyår presenterade Jóhanna Sigurðardóttir en ny regering där de obekväma ministrarna Jón Bjarnason och Árni Páll Árnason petats och Oddný G. Harðardóttir fått det tunga uppdraget som finansminister. Det mesta pekar dock mot att hon blir kortvarig på posten. Jobbet anses vara vikt för Katrín Júlíusdóttir, som i dag är näringsminister men snart går på föräldraledighet. Hon beräknas vara tillbaka i augusti - och då har Jóhanna Sigurðardóttir lovat henne en ny ministerpost. Kultur- och utbildningsminister Katrín Jakobsdóttir väntas ta över Katrín Júlíusdóttirs ansvarsområden under mammaledigheten.

När Oddný G. Harðardóttir blev statsråd uppstod behovet av en ny gruppledare. Rykten gör gällande att Árni Páll Árnason får uppdraget som ett slags kompensation för att ha petats från posten som finansmarknadsminister. En företrädare på samma stol, Björgvin G. Sigurðsson, uppges också vara intresserad av uppdraget. Dessutom ryktas det om att Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir kan vara på väg bort som talman.

Utrikesminister Össur Skarphéðinsson gick före jul ut åt och sade att det var dags för nya krafter att leda Socialdemokraterna i nästa val. De hetaste kandidaterna är i dagsläget Katrín Júlíusdóttir och Árni Páll Árnason - men det oväntade var att han närmast räknade bort Jóhanna Sigurðardóttir. I praktiken är det dock inget underligt uttalande. I dagsläget skulle Jóhanna Sigurðardóttir bli ett sänke i valrörelsen och för att Socialdemokraterna ska nå över 20 procent av rösterna måste något hända.

Jóhanna Sigurðardóttirs sätt att driva igenom regeringsombildningen fick också hård intern kritik. Partistyrelsen vill inte tillgodose kraven på ett extra landsmöte under våren och det finns sannolikt ingen majoritet för förslaget. Samtidigt är kravet ett tecken på att det missnöje som under en tid funnits med Jóhanna Sigurðardóttirs ledarskap växer sig starkare.

Inom Gröna vänstern har inrikesminister Ögmundur Jónasson deklarerat att han alltjämt stödjer regeringen trots missnöje med petningen av Jón Bjarnason. Anledningen är att han anser sig ha större möjligheter att kunna driva sin politik inom regeringen än utanför den. Jón Bjarnason har hela tiden hävdat att hans EU-motstånd var skälet till att han fick sparken. Han säger i Morgunblaðið att förklaringen till Gröna vänsterns kräftgång i väljaropinionen är de ständiga kompromisserna, och att de böjda knän som partiet har haft i regeringssamarbetet har straffat sig.

Jón Bjarnason är dock än så länge kvar inom Gröna vänstern och en del av regeringsunderlaget. En som däremot valt att lämna partiet är Ólafur Þ. Jónsson, mer känd som Óli kommi (Óli kommunist) och legendarisk fyrvaktare i Hornbjargsviti på Hornstrandir. Han var en av dem som år 1999 grundade Gröna vänstern, men hävdar nu att partiet har svikit fler löften än det infriat och att han inte kan acceptera den rådande Europapolitiken och behandlingen av Jón Bjarnason. Liknande tongångar har hörts från flera andra profiler.

Men det är inte bara i regeringspartierna som våren väntas bli turbulent. Inom Självständighetspartiet ryktas det om att Ragnheiður Elín Árnadóttir kommer att petas som gruppledare. Anledningen är att hon inte backade upp partiledaren Bjarni Benediktsson i kampen om ordförandeskapet vid det landsmöte som ägde rum i november.

Frågan är om Bjarni Benediktsson för andra gången väljer att väcka en misstroendeförklaring mot regeringen. En sådan skulle kunna ge besked om Jón Bjarnasons politiska framtid, som vid ett avhopp från Gröna vänsterns skulle innebära att regeringen förlorat sin majoritet.

Rörelsen skulle kunna få en nyckelroll i samband med en misstroendeförklaring. Regeringen försökte redan före nyår inleda ett samarbete som skulle rädda koalitionen i händelse av ytterligare avhopp. De samtalen har än så länge inte lett till några resultat. Den borgerliga oppositionen påstår dock att Rörelsen har lovat att avstå från att rösta vid en misstroendevotering och därmed rädda regeringen, något partiet har tillbakavisat.

Här kan du läsa mer om regeringsombildningen.