tisdag 17 januari 2012

Nytt isländskt turistrekord - 629 000 besökare under 2011

Aldrig tidigare har så många utländska turister besökt Island som under 2011. Totalt gästade 629 000 personer landet under året. I sommar ökar utbudet av flygstolar ytterligare - där krisdrabbade Iceland Express nedskärningar gör att Icelandair kommer att svara för två tredjedelar av flygen från Keflavík.

År 2009 besökte 566 000 utlänningar Island. Året därpå hoppades turistindustrin på ett nytt rekord, men vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull gjorde att många resenärer valde bort Island. I slutändan innebar dock inte eruptionen någon katastrof för branschen. Besökarantalet för hela 2010 landade på samma nivå som föregående år.

2011 blev ett nytt rekordår med 629 000 utländska besökare, enligt preliminär statistik från Ferðamálastofa. Passagerarna som anlände i Keflavík ökade med 17,8 procent under året, medan övriga internationella flygplatser, färjan Norræna i Seyðisfjörður och kryssningsfartyg tappade besökare.

540 824 utlänningar kom till Island via Keflavík förra året, 12 282 personer genom de internationella flygplatserna i Akureyri, Reykjavík och Egilsstaðir, och 12 505 med färja till Seyðisfjörður. Totalt gav 67 ankomster med kryssningsfartyg till Reykjavík 63 000 besökare. Siffrorna är dock inte fullständiga - bland annat saknas passagerarsiffror för de fartyg som inte gör strandhugg i Reykjavík, vilka brukar svara för cirka 5 procent av den totala trafiken.

Att flera flygbolag satsade på trafik mellan Nordamerika och Island gör också avtryck i statistiken. Sett till enbart flygpassagerare ökade antalet nordamerikaner som besökte Island med 47,8 procent.

Amerikaner är den största gruppen besökare i landet följt av britter, tyskar, norrmän, danskar, fransmän och svenskar. Dessa sju nationaliteter svarar för omkring två tredjedelar av den totala turistströmmen.

Trots att flera nya bolag flyger från Keflavík i sommar ökar utbudet av flygstolar endast marginellt. Förklaringen är krisdrabbade Iceland Express nedskärningar. Förra sommaren svarade bolaget för var fjärde tur, men i år blir det bara var tionde. Antalet avgångar i veckan bantas från 69 till 32.

Icelandair ökar däremot antalet avgångar från 183 till 203 i veckan, och svarar därmed för två tredjedelar av de 300 starter som görs från Keflavík under högsäsongen. Med 23 turer i veckan blir nya Wow Air det tredje största flygbolaget i sommar, uppger Túristi.

Den normala landningsavgiften på Keflavík är 300 000 isländska kronor. Flygplatsen, som drivs av statliga Isavia, försöker nu locka till sig ytterligare destinationer genom att rabattera landningsavgiften. Den som startar trafik på en ny linje slipper landningsavgift första vintern, medan den som öppnar trafiken under sommaren får 75 procent rabatt. Därefter fasas rabatten ut stegvis under två års tid. Ett krav är att det rör sig om minst två turer i veckan för varje ny destination, rapporterar Túristi.

Flygplatsen i Keflavík är enligt Frommers den näst bästa i världen. Vinnaren är Jeddah i Saudiarabien, skriver USA Today. Keflavík rosas bland annat för stora fönster mot det isländska lavalandskapet och en mysig stämning.

Här kan du läsa mer om turismen till Island och Keflavík.