onsdag 18 januari 2012

Våren på väg till Grímsey - årets första sjurygg fångad

Våren är på väg till Grímsey, Islands nordligaste befolkade utpost. I går fastnade årets första sjuryggar i fiskenäten. Sjuryggen brukar nämligen dyka upp först när solen är på väg att stiga på himlen. Fiskarna fångades på cirka 80 meters djup, uppger Akureyri.is.

Sjuryggen är en viktig art för många isländska fiskare. Den är utmärkt både färsk, frusen och torkad. Och honans rom - som brukar säljas under namnet stenbitsrom trots att det är hanen som kallas stenbit och honan kvabbso - är eftertraktad.

Sjuryggen leker under vintern och våren. Då söker den sig också till grundare vatten. Honan lägger omkring 300 000 ägg i högar på botten, och dessa vaktas sedan av hanen.

Att lektiden närmar sig är ett säkert tecken på att solen åter börjar stiga på himlen efter att ha varit som lägst under december. Och på Grímsey ses därför de första fångsterna av sjurygg som ett vårtecken.

Årets första sjuryggar fångades i nät som läggs på havsbotten på 70 till 90 meters djup. Där ligger näten i ett dygn innan de tas upp.

På andra platser är det ofta fåglar som traditionellt sägs bära med sig budskapet om att våren är i antågande. Några sådana arter är ljungpiparen och lunnefågeln.