onsdag 11 januari 2012

Vigdís Grímsdóttir ny lärare i Árneshreppur

Författaren Vigdís Grímsdóttir vikarierar som lärare på Finnbogastaðaskóli i Árneshreppur hela vårterminen. De tre senaste åren har hon tillbringat mycket tid i kommunen, och förra vintern bodde hon i Norðurfjörður och arbetade med senaste romanen Trúir þú á töfra?

Vigdís Grímsdóttir är en av Islands mest kända författare. År 1996 nominerades hon till Nordiska rådets litteraturpris för Grandavegur 7, Kaldaljós från 1987 filmatiserades och Trúir þú á töfra?, som kom ut före jul, har fått fin kritik.

Hon skrev stora delar av boken i Norðurfjörður förra vintern, där hon hyrde in sig i det kommunägda hus som under sommaren hyser ett kafé. De senaste åren har hon blivit ett välkänt ansikte i kommunen efter att ha tillbringat mycket tid i Árneshreppur.

Nu är Vigdís Grímsdóttir tillbaka i Árneshreppur. I samband med jullovet gick läraren Sigurrós Sandra Bergvinsdóttir på föräldraledighet, och Vigdís Grímsdóttir, som tog lärarexamen 1982, vikarierar för henne under hela vårterminen, skriver Litlihjalli.

På Finnbogastaðaskóli vid Trékyllisvík finns nu fyra elever, och så kommer läget att vara under de närmaste åren om ingen flyttar. Skolan är landets minsta - men så sent som för ett par år sedan var antalet elever bara två.

Här kan du läsa mer om Finnbogastaðaskóli.