onsdag 18 januari 2012

Vill utreda snabbtåg till Keflavík på nytt

Höga oljepriser, ökat resande och två städer som växer. Så lyder förutsättningarna som gör att diskussionen om snabbtåg mellan Reykjavík och Keflavík tar ny fart. Bakom initiativet står den här gången flygplatsens utvecklingsbolag Þróunarfélag Keflavíkurflugvallar.

Under åren före finanskrisen genomfördes flera studier om spårtrafik på Island. Det gällde dels snabbtåg mellan Reykjavík och flygplatsen i Keflavík, dels någon form av spårvagnstrafik i Reykjavík. Men med finanskraschen lades idéerna på is.

Nu vill Þróunarfélag Keflavíkurflugvallar utreda frågan på nytt. Vd:n Kjartan Þór Eiríksson säger till Morgunblaðið att förutsättningarna är på väg att ändras - allt fler reser från Keflavík samtidigt som oljepriset gör bilresorna dyra.

Både Reykjavík och Keflavík är också storstadsregioner som växer, och snabbtåg med stopp i de tätorter som passeras på vägen skulle innebära en avsevärd förbättring för kommunikationerna. Det skulle enligt Kjartan Þór Eiríksson även öka möjligheterna att utveckla flygplatsen, skapa fler arbetstillfällen och få fastighetspriserna att stiga.

De tåg som tidigare diskuterats har haft topphastigheter på 120 respektive 160 kilometer i timmen. Kjartan Þór Eiríksson anser att det är tveksamt om tidsvinsterna blir så stora att det är värt att satsa på de snabbare tågen. För att fortsätta från något slags centralstation i Reykjavík och in i centrum behövs heller inte några snabbtåg.

Frågan är dock vem som ska betala för investeringarna. Ett järnvägsbygge skulle bli en av de dyraste infrastruktursatsningarna i Islands historia. Och i regeringens planer för förbättrade kommunikationer och vägar till år 2020 finns inga snabbtåg i sikte.

Kjartan Þór Eiríksson säger i Víkurfréttir att sträckan inte nödvändigtvis behöver följa Reykjanesbraut mellan Reykjavík och Keflavík utan även kan göra en avstickare till Blå lagunen. Han menar även att en snabbtågslösning skulle möjliggöra en flytt av inrikesflyget från Reykjavík till Keflavík.

I Reykjavík har borgmästaren Jón Gnarr tagit upp frågan om spårväg på nytt. Tanken var, åtminstone före krisen, att den skulle bindas ihop med tåg till Keflavík.

Studier visar visserligen att om var tredje ställer bilen och åker kollektiv kan investeringarna bli samhällsekonomiskt lönsamma. Frågan är om det är en prognos som får regeringen eller kommunen att våga öppna plånboken. Jón Gnarr vill dock flytta inrikesflyget från Reykjavík till Keflavík.

Här kan du läsa mer om planerna för spårtrafik.