söndag 1 januari 2012

Völvans spådom i DV: Ólafur Þór Hauksson blir idol 2012

Åklagaren Ólafur Þór Hauksson kommer att bli islänningarnas nya idol under 2012 när han åtalar flera välkända affärsmän för brott begångna i samband med finanskrisen. Däremot kommer presidenten Ólafur Ragnar Grímssons agerande i Icesave-tvisten visa sig bli kostsamt för islänningarna. Dispyten kommer inte att få en fördelaktig lösning för Island. Och i Reykjavík kommer en anrik idrottsklubb att gå i konkurs där alla inblandade pekar på varandra. Det är några av huvuddragen i Völvans spådom publicerad i DV.

DV håller sig liksom Vikan med en egen völva. I Vikan präglas spådomen för 2012 av en mängd dåliga nyheter, och året väntas bli så uselt att Völvan till och med ber om ursäkt för det. I DV är förutsägelserna mer optimistiska, även om också denna siare ser många orosmoln på himlen.

Flera högprofilerade affärsmän och bankirer kommer under året att ställas inför rätta. Ólafur Þór Hauksson, den blygsamme åklagaren från Akranes som leder utredningarna av misstänkta brott med anknytning till finanskraschen, kommer att bli något av en folkhjälte. Åtalen kommer att möta hårt motstånd från de anklagade och deras advokater, men Ólafur Þór Hauksson låter sig inte kuvas av attackerna utan fokuserar på sakfrågorna. Det gör att hans anseende stiger till skyarna och närmast blir en idol för en nation som efterfrågar ansvarstagande.

Det är heller inte slut på nyheterna om tveksamma affärer i upprinnelsen till bankkollapsen. Ett nytt fall av omfattande ekonomisk brottslighet uppdagas där flera kända näringslivsprofiler blir indragna. Först tycks det se ut som att det rör sig om stöld och dokumentförfalskning, men utredningen växer snabbt till att omfatta en väv av utpressning och andra grova brott. Samtliga utpekade kommer att skylla på varandra. Utvecklingen kommer att finnas med i nyhetsflödet under hela året. Enligt Völvan är namnen på de inblandade höljt i dunkel i kristallkulan, men namnet Sigurjón träder fram genom dimman.

Till skillnad från Vikans Völva tror inte DV:s Völva på en gynnsam lösning på Icesave-tvisten. Hon förutspår i stället att Ólafur Ragnar Grímssons beslut att inte godkänna det senaste Icesave-avtalet och skicka det vidare till folkomröstning kommer att bli oerhört dyrt för det isländska folket. Frågan avgörs visserligen inte under året, men blir som ett eksem i samhället. Flera utländska expertutlåtanden antyder att Island har mycket att frukta när tvisten väl hamnar inför Efta-domstolen. Och där finns det ingen anledning till optimism.

Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson kämpar alltjämt med begränsat förtroende hos de egna leden. Hans popularitet väntas naggas ytterligare i kanten då tidigare affärskompanjoner ställs inför rätta. Även alltingsledamoten Illugi Gunnarsson får ett tufft år. Han väntas dock kunna skaka av sig anklagelserna om misstänkt brottslighet i den fond där han ingick i ledningen.

Också inom idrotten blir 2012 ett turbulent år. Flera isländska toppklubbar visar sig ha så dålig ekonomi att de är konkursmässiga. För att rädda sig själva undan konkurs vänder de sig till kommunerna, som trots kraftiga protester väljer att gå in och lätta på föreningarnas skuldbörda. En anrik idrottsklubb i Reykjavík lyckas dock inte reda ut problemen utan går i konkurs under året. Anläggningarna står öde medan ledningen tvistar om vem som bär ansvaret. I slutändan överförs verksamheten till en rivaliserande förening, något som inte får anhängarna att jubla.

Den medieskygge deckarkungen Arnaldur Indriðason kommer i år att förekomma betydligt oftare i pressen än vad han själv skulle föredra. Hans stjärna är alltjämt i stigande internationellt där han alltmer etablerar sig som en av världens ledande kriminalförfattare. Det gör att Hollywood i år kommer att börja rycka i den blygsamme islänningen.

Bónusgrundarna Jón Ásgeir Jóhannesson och Jóhannes Jónsson ger sig på nytt in på detaljhandelsmarknaden. Det nya äventyret börjar med en liten butik i Reykjavík. Under året blir nya och osmickrande uppgifter om affärsmannen Björgólfur Thor Björgólfssons förflutna kända.

Dagen före nyårsafton utrustade DV Völvan med bredbandsuppkoppling så att hon hemifrån kunde svara på läsarnas frågor. I vanliga fall brukar den person som sätter sig i heta stolen komma till redaktionen, men för att inte röja Völvans identitet svarade hon hemifrån.

Av läsarfrågorna framkommer bland annat att Völvan förutspår ett vulkanutbrott under vattnet nära Västmannaöarna. Utbrottet påverkar kommunikationerna med ögruppen som tidvis kommer att ligga nere helt och hållet när färjetrafiken från Landeyjahöfn stoppas. Utbrottet börjar tidigt på året och fortsätter med vissa avbrott in på försommaren. Lavan kommer att bilda en ny ö, men den kommer inte att bli långvarig utan snart sjunka under havsytan.

Hekla fortsätter att slumra och Katla kommer inte att eruptera under året. Om det inträffar vulkanutbrott under året väntas inte problemen med nedfall av aska bli lika omfattande som under de senaste åren. Vid Reykjavík väntas många jordskalv under 2012, men de kommer inte att orsaka några skador. Vattennivån i sjön Kleifarvatn fortsätter att sjunka.

Det blir inga lättnader på hushållens skuldbörda under året. En välkänd fastighetsmäklare kommer att ses i handbojor samtidigt som bostadsmarknaden pekar uppåt. Den värsta ekonomiska krisen är över. Fler flyttlass går till än från Island och tillväxten ökar. För det krisande flygbolaget Iceland Express slutar dock turen med en kraschlandning till hösten då företaget går i konkurs.

Däremot blir det inget slut på eurokrisen i år. EU fortsätter att kämpa för att hålla valutan flytande. Men Islands förhandlingar om medlemskap slutförs redan under året även om det dröjer till 2013 innan det blir en folkomröstning om inträde i unionen.

Gröna vänsterns ledare Steingrímur J. Sigfússon kommer att stärka sin ställning liksom miljöminister Svandís Svavarsdóttir. Och regeringen kommer inte att spricka. Ólafur Ragnar Grímsson ställer upp för omval till en historisk femte fyraårsperiod som Islands president. Jón Gnarr styr Reykjavík mandatperioden ut. Össur Skarphéðinsson blir ny partiledare för Socialdemokraterna. Guðmundur Steingrímssons nya parti får en bra start men når inget bredare genomslag. Däremot slutar Davíð Oddsson som chefredaktör för Morgunblaðið utan att på nytt ge sig in i politiken. Trots ett omfattande förändringsarbete fortsätter tidningens upplaga att dala.

Bjarni Benediktsson lyckas inte få alltinget att lägga ned åtalet mot Geir H. Haarde. Statsministern får sin dom under året, men både den och rättsprocessen blir omdiskuterad.

Den kinesiske investeraren Huang Nubo kommer inte att bygga någon lyxanläggning för turister vid Grímsstaðir. Under årets första månader dyker flera negativa nyheter upp om affärsmannen som får honom att för gott överge planerna på att investera på Island.

En isländsk konstnär eller artist kommer överraskande att få ett stort internationellt kulturpris. Island kommer även att göra bra ifrån sig i Eurovision Song Contest. Och sommaren blir så bra att värmerekorden från år 1939 kommer att utraderas.

Här kan du läsa mer om Völvans spådom i Vikan.