söndag 19 februari 2012

Åker över 30 mil för att bulla upp inför bolludagurinn

Fastlagsmåndagens traditioner får inte gå till spillo. I synnerhet inte i Reykhólar. Där åker affärsinnehavarna de över 30 milen till Borgarnes mitt i natten för att hämta färska bullar för att kunna sälja till ortsbefolkningen.

Fastan inleds på Island i morgon med bolludagur. Matmässigt motsvarar bulldagen den svenska fettisdagen. Det är dock inte semlor som islänningarna sätter i sig, utan luftiga bullar som ofta serveras med choklad och grädde.

Under sprengidagur fortsätter frossandet. På matsedeln står då saltkött och gula ärtor som ska konsumeras tills magen sprängs. På 1950-talet sjöng Baldur Georgs om "saltkjöt og baunir, túkall" - en tradition som Ikea brukar hålla liv i genom att erbjuda rätten för endast två kronor.

Öskudagur är inte riktigt lika spännande. Nu handlar askonsdagen främst om utklädnader, och traditionen med öskupoki, en liten påse som i smyg fästs på en persons rygg, är på utdöende.

I Reykhólar i södra Västfjordarna finns inget bageri som kan erbjuda invånarna färska bullar. I stället åker innehavarna av ortens butik, Hólakaup, de dryga 30 milen tur och retur till närmaste bageriet i Borgarnes för att mitt i natten hämta de bakverk som dagen kräver, skriver Reykhólavefurinn.