onsdag 29 februari 2012

Använde ödegård för att odla cannabis

Polisen upptäcker ständigt nya cannabisodlingar på Island. Polisen i Blönduós och Akureyri avslöjade nyligen en cannabisplantering på en gård på Skagafjörður. Ingen har bott på gården på flera år, och polisen tror att drogtillverkarna försökt utnyttja det ensliga läget.

Produktionen av narkotika tros efter finanskrisen ha ökat så dramatiskt att Island närmast är självförsörjande när det gäller vissa typer av droger. Även om några beslag inte gjorts tror polisen dessutom att narkotika dessutom smugglas från Island till andra länder.

Cannabisodlingar upptäcks i regel flera gånger i veckan. Nyligen slog polis från Blönduós och Akureyri efter tips från allmänheten till mot en gård på Skagafjörður. Där kunde 34 välutvecklade plantor tas i beslag.

Gården har stått tom och öde i flera år sedan ägarna flyttade. Polisen tror att narkotikaproducenter fått tips om fastigheten och valt den för dess ensliga läge. Ägarna tros inte ha något med cannabisodlingen att göra. Förundersökningen pågår dock alltjämt.