tisdag 7 februari 2012

Arbetssökande utan pengar sov utanför rådhuset

En arbetssökande från Bulgarien som övernattade i en sovsäck på rådhustrappan i Þorlákshöfn, en kvinna som campade vid vattenfallet Glymur tvingades att ringa räddningstjänsten sedan tältet och all utrustning blåst bort i de hårda vindarna, vid Geysir halkade en turist som fick föras till sjukhus för vård och på Västmannaöarna stals en uppstoppad lunnefågel - och tjuven hittades naturligtvis på restaurangen Lundinn.

Gårdagen bjöd på några ovanliga utryckningar för polis och räddningstjänst. Mitt i natten fick polisen i Selfoss tips om att en person hade lagt sig för att sova utanför rådhuset i Þorlákshöfn. Mannen visade sig komma från Bulgarien och hade under de senaste dagarna rest runt på sydvästra Island i jakt efter arbete. Sökandet hade inte gett resultat, och för att spara pengar valde han att övernatta på rådhustrappan.

Det var ett par grader varmt och blåsigt. Mannen hade både pass och tillräckligt med pengar för att klara sig på Island ytterligare en tid, så polisen såg inte någon anledning till att han inte skulle få fortsätta att sova vid rådhuset.

Samma natt ringde en dansk kvinna nödnumret 112 sedan de hårda vindarna blåst bort både hennes tält och delar av hennes utrustning när hon campade vid vattenfallet Glymur vid Hvalfjörður. Räddningstjänsten från Akranes ryckte ut och såg till så att hon fick tak över huvudet. Hon tackade sedan personalen genom att överlämna en korg med delikatesser.

Polisen i Selfoss fick ytterligare en ovanlig utryckning i går - om än snäppet vanligare än sovsäcksarbetssökande i Þorlákshöfn. En turist hade halkat vid Geysir och brutit armen i fallet. Mannen fördes till sjukhus för vård.

På Västmannaöarna hittades en stulen lunnefågel, lundi, hos restaurangen med samma namn. Polisen larmades i helgen om att en uppstoppad lunnefågel stulits från utestället Cornero. Den person som misstänktes för brottet hittades senare på Lundinn, en restaurang som att döma av namnet var en mer lämplig hemvist för fågeln. Mannen sade sig vara beredd att betala för de skador som han åsamkat den uppstoppade fågeln under krogrundan.

Här kan du läsa mer om olyckor vid Geysir.