söndag 26 februari 2012

Austur bommar igen köket - och Bakkus blir bar

Nästa gång Carl XVI Gustaf besöker Island får han hitta någon annanstans att äta middag. Stekhuset Austur väljer nämligen att stänga restaurangen för spontangäster och satsa enbart på nattklubben. Samtidigt flyttar Bakkus till Barbaras gamla lokaler - ett uteställe som i sin tur börjar samsas med Trúnó.

Efter finanskraschen har många uteställen och restauranger i Reykjavík haft det tufft. Många anrika matställen och utehäng har gått i konkurs - ofta för att tas över av nya ägare.

Förändringarna fortsätter att dugga tätt. Bakkus flyttar från Tryggvagata till Laugavegur och in i de lokaler som tidigare var Barbaras. Barbara blir i stället sambo med Trúnó som ligger vägg i vägg.

Jón Pálmar Sigurðsson, som driver Bakkus, säger i Fréttablaðið att lokalerna på Tryggvagata blev för stora och dyra:
"Vi flyttar till mer lämpliga lokaler. ... Det har blivit ganska svårt att driva ett så stort ställe med stigande alkoholskatter och allt kortare öppettider."
Bakkus blir nu mer av en renodlad bar och musikinslagen kommer att bli färre. Även Austur på Austurstræti skaffar sig en ny inriktning. Á la carte-matsedeln försvinner och restaurangen kommer i fortsättningen vara öppen enbart för större sällskap som förbokat. Ásgeir Kolbeinsson, en av Austurs ägare, säger i Fréttablaðið att nattklubben ger bättre avkastning:
"När vi gick över siffrorna såg vi att det skulle betala sig bättre att koncentrera sig på att driva ett uteställe."
Enligt Ásgeir Kolbeinsson har det varit svårt att kombinera restaurangen och nattklubben. Austur har fått tacka nej till många som vill hyra stället eftersom fester inte fungerar ihop med matserveringen. Nu blir fokus i stället på grupper. De personer som blir övertaliga i samband med den nya inriktningen har fått jobb på andra krogar i Reykjavík, skriver Fréttablaðið.

Här kan du läsa mer om Carl XVI Gustafs senaste besök på Island.