måndag 27 februari 2012

Bensinpriset på Island har aldrig varit högre

258 isländska kronor litern kostar nu bensinen på Island. Den som tankar för 5 000 kronor har blivit av med fyra mils räckvidd bara på ett år. Skälen till det ständigt stigande bensinpriset är flera - en svagare krona, högre världsmarknadspriser och höjda skatter.

Under året har den isländska kronan hittills försvagats med drygt 4 procent. Samtidigt har världsmarknadspriserna för olja fortsatt att stiga. Efter finanskraschen har bensinskatten också höjts i omgångar.

Sedan år 2005 har bensinpriset stigit med i snitt 21,7 procent per år. Förra året spräcktes 250-kronorsvallen, och om utvecklingen fortsätter i samma riktning kan en liter bensin kosta närmare 300 kronor vid årsskiftet.

Självständighetspartiet har i alltinget utan framgång motionerat om en skattesänkning. I ett nytt förslag vill partiet att skatten ska sänkas tillfälligt under 2012 i förhoppningen om att världsmarknadspriserna ska vända nedåt.

Finansminister Oddný G. Harðardóttir säger till Vísir att det höga bensinpriset visserligen är ett bekymmer, men att regeringen i dagsläget inte planerar några sänkningar eftersom det alltjämt finns ett hål i statsfinanserna. Mörður Árnason, alltingsledamot för Socialdemokraterna, skriver i ett blogginlägg att Självständighetspartiets förslag skulle kosta statskassan 13 miljarder isländska kronor.

Bensinen är i dag dyrast hos Skeljungur med ett literpris på 257,90 isländska kronor, och billigast hos Orkan där literpriset är 254,50 kronor.

Den som år 2005 tankade för 5 000 kronor kunde köra ringvägen från Reykjavík hela vägen till Möðrudalur i öster innan det tog stopp i tanken. Då var literpriset 102 kronor. Tre år senare, när priset stigit till 150 kronor, hade räckvidden för samma tankning krympt från 545 kilometer till 372 kilometer, alltså nästan ända fram till Akureyri.

I april förra året hade det blivit soppatorsk redan efter 233 kilometer strax utanför Blönduós. Och nu, knappt ett år senare, räcker en tankning för 5 000 kronor inte längre än 193 kilometer. Det som för elva månader sedan dög till en tripp till Blönduós ger i dag alltså inte längre räckvidd än till Hvammstangi, rapporterar Vísir.

Här kan du läsa mer om bensinpriset på Island.