söndag 5 februari 2012

Dubbelt ledarskap för Ljus framtid

Guðmundur Steingrímsson och Heiða Kristín Helgadóttir leder Ljus framtid. När det nya partiet formellt grundades i går valdes också en styrelse på 40 personer. Där återfinns flera namn från Bästa partiet i Reykjavík, men även personer bosatta utanför huvudstadskommunerna och personer som liksom Guðmundur Steingrímsson valt att lämna Framstegspartiet.

Ljus framtid, det nya parti som bildats av alltingsledamoten Guðmundur Steingrímsson och Bästa partiets Heiða Kristín Helgadóttir, grundades vid ett möte på Kex Hostel i Reykjavík i går. Guðmundur Steingrímsson utsågs enligt ett pressmeddelande till ordförande och talesperson, och Heiða Kristín Helgadóttir till ordförande för den styrelse som nu ska börja ta fram ett partiprogram. I praktiken innebär det att Ljus framtid får ett delat ledarskap. Inga beslut ska fattas utan att Guðmundur Steingrímsson och Heiða Kristín Helgadóttir är överens.

De två grundarna har också satt sin prägel på styrelsen. Guðmundur Steingrímsson har fått med sig flera tunga namn som liksom han själv hoppat av Framstegspartiet. Einar Skúlason stod tvåa på Framstegspartiets valsedel i valkretsen Reykjavík suður år 2009, men rösterna räckte bara till ett mandat åt toppkandidaten Vigdís Hauksdóttir. I höstas lämnade han Framstegspartiet i protest mot att politikens inriktning tagit en nationalkonservativ inriktning. G. Valdimar Valdimarsson har också haft flera tunga uppdrag inom Framstegspartiet. Andrés Pétursson, EU-vän och tidigare kommunpolitiker i Kópavogur, samt Gestur Guðjónsson från Reykjavík ingår likaså i styrelsen.

Bästa partiet har flera representanter i den 40 personer starka styrelsen. Där återfinns borgmästaren Jón Gnarr, som dock inte tänker ge sig in i rikspolitiken, och hans assistent Sigurður Björn Blöndal, fullmäktigeledamöterna Óttarr Proppé och Einar Örn Benediktsson samt regissören Gaukur Úlfarsson.

I styrelsen finns också flera med kommunpolitisk erfarenhet. Erla Karlsdóttir är ersättare för Näst bästa partiet i Kópavogur, Elvar Jónsson representerar Fjarðalistinn i Fjarðabyggð och Hlín Bolladóttir sitter i fullmäktige för Listi fólksins i Akureyri. Näst bästa partiets grundare Hjálmar Hjálmarsson var också med på mötet, men valdes inte in i styrelsen.

Liksom i Bästa partiet finns det i Ljus framtid många medlemmar som är verksamma inom kulturlivet. Men det märks också att Ljus framtid försöker skapa en rörelse som inte bara representerar Reykjavíkområdet. I styrelsen finns personer bosatta i Akureyri, Reyðarfjörður, Ísafjörður, Reykjanesbær och på Snæfellsnes.

Andra intressanta namn är nationalparksvakten Snorri Baldursson, skådespelaren Margrét Vilhjálmsdóttir och fackordföranden Guðlaug Kristjánsdóttir.

Ljus framtid klubbade även stadgar under gårdagens möte. Där framkommer bland annat att partiet ska ställa upp i samtliga valkretsar. Partiledningen ska bestå av sju personer - de två partiledarna, gruppledaren i alltinget samt fyra ledamöter utsedda av den stora styrelsen på 40 personer.

Att Guðmundur Steingrímsson skulle bli en av ledarna för Ljus framtid var knappast någon överraskning. Dubbelkommandot i partitoppen innebär dock att Heiða Kristín Helgadóttir tar ett steg framåt. Inom Bästa partiet har hon främst arbetat bakom kulisserna och regisserade bland annat valkampanjen i Reykjavík för två år sedan. Beslutet innebär också att hon kommer närmare ett av sina mål. Som barn ville hon nämligen enligt Vísir antingen bli statsminister på Island eller president i USA. Hon har dubbla medborgarskap så allt är alltjämt möjligt, men det förra förefaller i ögonblicket aningen mer sannolikt.

Här kan du läsa mer om Ljus framtid.