lördag 11 februari 2012

Erkänner bombdådet i Reykjavík - ville skicka budskap

En man i 70-årsåldern har erkänt bombdådet på Hverfisgata i Reykjavík. Mannen uppger att syftet med explosionerna inte var att orsaka skada utan att fånga politikernas uppmärksamhet. Han agerade ensam och utan någon medhjälpare. Mannen greps i går samtidigt som polisen gjorde flera beslag i hans bostad. Mannen äger också en vit Renault Kangoo, samma bilmodell som bombmannen använde för att fly från attentatsplatsen.

Snart två veckor har gått sedan två explosioner inträffade på Hverfisgata i centrala Reykjavík. En förbipasserande ringde och larmade polisen, men det dröjde över en timme innan den första patrullen anlände. Då hade ytterligare personer slagit larm om ett bombliknande föremål på gatan. Föremålet sprängdes av polisen. Det innehöll inget sprängämne men var i övrigt en fungerande bomb som det krävdes viss kunskap att tillverka.

Bilder från övervakningskameror visade hur en man klädd i mörka kläder lämnade platsen i en vit Renault Kangoo. Enligt det kvinnliga vittnet var den misstänkte bombmannen mullig och gav ett stressat intryck när han sprang till bilen. Mannen fick motorstopp innan han lyckades köra därifrån.

En man i 70-årsåldern greps i går på Suðurnes misstänkt för bombdådet. Mannen äger enligt ett pressmeddelande en bil av den modell som attentatsmannen använde. Polisen ska även ha gjort vissa beslag med koppling till dådet i mannens bostad.

Mannen har i förhör under dagen erkänt att han låg bakom sprängdådet. Han uppger enligt ett pressmeddelande att han utförde attentatet på egen hand och att syftet inte var att skada. De två laddningarna som exploderade ska inte ha varit kraftigare än att han själv stod i närheten och observerade dem utan att komma till skada.

Mannen säger sig ha varit ensam om att utföra dådet och inget tyder enligt polisen på att han skulle haft någon medhjälpare. Han släpptes på fri fot efter erkännandet. Utredningen går nu vidare till åklagare för åtalsbeslut.

Motivet till bombdådet ska ha varit att skicka signaler till politikerna. Vad detta budskap skulle ha varit har polisen inte meddelat. Mannen vill för DV inte uttala sig om attentatet. Explosionerna ägde dock rum utanför Internationella valutafondens kontor på Island och bara ett trettiotal meter från regeringens högkvarter.

Två män togs i går in till förhör men släpptes. Enligt DV har samtliga varit aktiva i protester riktade mot regeringen och myndigheter i finanskrisens kölvatten. De misstänks dock inte för delaktighet i attentatet.

Polisen har fått kritik för det långsamma agerandet efter bomblarmet. Rikspolischefen och chefen för polisen i Reykjavík möter i nästa vecka inrikesminister Ögmundur Jónasson för att diskutera insatsen.

Här kan du läsa mer om bombdådet.