torsdag 16 februari 2012

Facit för Völvornas spådomar: 47 fel och 7 rätt

Völvornas spådomar inför det kommande året är i regel värdelösa. Det skriver beteendepsykologen Ragnar S. Ragnarsson. Han har kontrollerat träffsäkerheten i förutsägelserna inför år 2011. Av de spådomar som var tillräckligt precisa för att kunna kontrolleras visade sig bara var åttonde vara korrekt.

Völvans spådom är ett av de populäraste samtalsämnena inför ett nytt år. Den mest traditionella spådomen publiceras i tidskriften Vikan, vars nyårsnummer är en given bästsäljare. Även dagstidningen DV anlitar sedan några år tillbaka en egen völva. Fréttablaðið satsade i stället på en spåkvinnan Hrönn Friðriksdóttir.

Vem som faktiskt står bakom förutsägelserna är oklart. Tidningarna hävdar att de har kontakt med ett förnämligt medium, medan många tror att det är journalisterna själva som snickrar ihop spådomarna. Eftersom de flesta tar dem med en rejäl nypa salt spelar kanske avsändaren mindre roll. Det främsta syftet är nog i dag snarare att roa läsarna än att förmedla vattentäta prognoser.

Formuleringarna är ofta vaga och vissa förutsägelser kan vara närmast bedövande självklara. Att Sigur Rós får ett bra år när det redan är känt att ett nytt album är på gång eller att turistanstormningen fortsätter när bokningsläget inför 2012 ser mycket lovande ut är knappast att sticka ut hakan.

Och när Völvan och spåkvinnan väl levererar precisa prognoser blir det ofta fel. Psykologen Ragnar S. Ragnarsson har gått igenom de spådomar som publicerades i DV och Fréttablaðið inför 2011. Det visar sig att förmågan att se in i framtiden verkar vara ytterst begränsad.

I DV blev Völvans facit 35 fel av 36 möjliga. Det gick något bättre för Hrönn Friðriksdóttir i Fréttablaðið. Hon bommade bara 12 av 18 detaljerade förutsägelser. Ragnar S. Ragnarsson skriver i Morgunblaðið att resultatet är ytterst magert:
"Sammanlagt 47-7 hade betraktats vara ett förskräckligt resultat för ett förlorande lag i en handbollsmatch och borde även betraktas som ett sådant bland folk som utvecklat siarförmåga."
Ragnar S. Ragnarsson konstaterar att spådomarna ofta är så allmängiltiga att de kan tolkas på flera sätt. Och när de väl blir precisa visar de sig sällan överensstämma med verkligheten. Under 2011 bommade exempelvis såväl DV:s som Fréttablaðiðs siare regeringens fortsatta överlevnad. Som redskap för att se in i framtiden anser därför Ragnar S. Ragnarsson att de är värdelösa:
"Men förhoppningsvis ser andra människor att spådomarna bara är meningslös underhållning som tydligt visar bilden att siarnas kontakt med framtiden är obefintlig."
Här kan du läsa mer om Völvans spådom för 2012 i DV.