onsdag 8 februari 2012

Fjärde generationen på Vigur

Vigur är den näst största ön i Ísafjarðardjúp och är tillsammans med Æðey de enda som är bebodda. Björn Baldurssons förfäder flyttade till Vigur 1884 när ön delades mellan tolv familjer. I dag äger släkten hela ön, och Björn Baldursson tillhör den fjärde generationen av öbor.

På högstämd isländska betyder vigur 'spjut'. Det är ungefär så den två kilometer långa och 400 meter breda ön ser ut. Den kulle som finns i mitten av ön understryker öns spetsiga karaktär.

När Björn Baldurssons förfäder kom till Vigur år 1884 var ön uppdelad i tolv fastigheter. Men intresset för att bo på ön avtog, och bara 25 år senare ägdes den helt och hållet av hans farfarsfar.

Redan då fanns Vigurs två mest berömda byggen på plats. Omkring år 1840 restes en väderkvarn på ön. Den är i dag både Vigurs äldsta byggnad såväl som den enda väderkvarnen på Island som inte rivits. Runt år 1800 byggdes och sjösattes Vigur Breiður, en roddbåt för åtta åror. Den användes i 200 år för att flytta kor mellan Vigur och Ísafjörður på fastlandet. Sommaren 2010 togs den tillfälligt i bruk på nytt - alltjämt sjöduglig.

Eftersom Vigur är privatägd är det inte fritt fram att besöka ön. Det går att följa med den postbåt som avgår två gånger i veckan, tisdagar och fredagar, från Ísafjörður och fortsätter till Æðey. Under sommaren arrangeras dagligen utflykter till Vigur från Ísafjörður. Då ingår rundvandring, fika och ett besök på Europas minsta postkontor.

I dag är några av intäktskällorna lunnefåglar och ejderdun. Omkring 80 000 lunnefåglar häckar på ön under sommaren och marken är ett virrvarr av hålor, bon och reden. Björn Baldursson säger i Bæjarins besta att den nedgång i beståndet av lunnefågel som drabbat södra Island inte kommit till Vigur:
"Jag har tvärtemot aldrig i mitt liv aldrig sett så mycket lunnefåglar som förra sommaren. Jag tror att det är sannolikt att lunnefågeln bara flyttar runt. Att flytta från sydkusten där det inte längre finns någon mat. Den följer maten och det tycks finnas nog av den i norr och nordväst. Då tar den sig bara dit."
Silvertärnor och tobisgrisslor är andra arter som i tusental samsas med de fem mänskliga invånarna på Vigur.

Här kan du läsa mer om Vigur.