fredag 24 februari 2012

Hemlösheten ökar - allt fler vänder sig till soppkökJanuarikylan gjorde att köerna utanför Samhjálps kaffestuga i Reykjavík ringlade långa. Varje dag serverades 150 personer soppa och smörgåsar. Problemen med hemlöshet har enligt Samhjálp ökat under det senaste året - och allt fler vänder sig därför till organisationen för att få ett dagligt mål mat.

Före jul vände sig så många hjälpsökande till Fjölskylduhjálp Íslands att organisationens matkassar inte räckte till. Efter nyår har utdelningen begränsats till de två sista onsdagarna i varje månad - behovet är så stort att resurserna inte räcker till en utdelning i veckan.

Trots att ekonomin så sakteliga vänder uppåt har även Samhjálp noterat ett ökat behov. Januari var snötung med många kalla dagar. Kolbrún Pálína Hafþórsdóttir säger i Morgunblaðið att köerna då blev långa utanför organisationens kaffestuga i Reykjavík:
"Situationen är fruktansvärd. Det är bara hemskt. Uteliggarna kommer hit efter att ha varit ute hela natten, frusna och medtagna och de försöker till och med sova på borden hos mig."
Trycket på kaffestugan har aldrig varit så stort. I januari har 150 personer dagligen vänt sig till Samhjálp för att få soppa eller en smörgås. Dörrarna slås upp klockan tio, men redan när Kolbrún Pálína Hafþórsdóttir kommer till arbetet vid niotiden brukar de första vänta på att hon ska öppna för att kunna komma in i värmen och få sig en kopp kaffe. Många har sovit i källare eller busskurer under natten.

Även om arbetslösheten minskar har många alltjämt stora svårigheter att klara sig. Många har förlorat både jobb och bostad. Kolbrún Pálína Hafþórsdóttir säger i Morgunblaðið att det är nya grupper som nu efter krisen söker sig till Samhjálp:
"Vädret är naturligtvis dåligt, men så handlar det oerhört mycket om det att folk förlorar bostäder. Man sover på gatan eller i sin bil. Det är egentligen den största förändringen som jag ser. Detta är människor som inte missbrukar eller något sådant. Det är arbetslösa, handikappade och så är det en avsevärd del hemlösa utlänningar som inte har arbetstillstånd eller något liknande."
Reykjavíks kommun står för drygt hälften av Samhjálps kostnader. En annan bidragsgivare är Röda Korset. Organisationen tar också emot bidrag i form av mat från flera livsmedelsbutiker och matställen.

Här kan du läsa mer om hjälpbehovet på Island.

Andra medier om Island:
Isländskt stålbad kan visa Grekland vägen: Sydsvenskan
Älvdalstjej med känsla för isländska: Dalarnas Tidningar