söndag 26 februari 2012

Isländsk Eurovision-bojkott diskuteras i alltinget

Inför finalen i den isländska melodifestivalen uppmanade flera schlagerlegendarer till bojkott av Eurovision Song Contest i Baku. Anledningen var flera larmrapporter om bristande mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan. Nu blir deltagandet en sak för alltinget. Parlamentsledamoten Árni Þór Sigurðsson undrar i en fråga till kulturminister Katrín Jakobsdóttir om Island kan bojkotta tävlingen eller framföra sin kritik mot de kränkningar som delar av befolkningen utsätts för.

Lördagen den 11 februari såg tre fjärdedelar av islänningarna Greta Salóme Stefánsdóttir och Jón "Jónsi" Jósep Snæbjörnsson vinna finalen av Söngvakeppni Sjónvarpsins med bidraget "Mundu eftir mér". Diskussionerna innan tävlingen präglades av situationen för befolkningen i Azerbajdzjan. Flera rapporter som talade om kränkningar av de mänskliga rättigheterna lyftes fram.

En av dem som förespråkade en isländsk bojkott av finalen i Baku var Páll Óskar Hjálmtýsson. Schlagerlegendaren menade att frågan om mänskliga rättigheter alltid måste komma först.

Nu fortsätter debatten i alltinget. Árni Þór Sigurðsson, alltingsledamot för Gröna vänstern och ordförande för utrikesnämnden, frågar i en interpellation kulturminister Katrín Jakobsdóttir om hon har satt sig in i situationen i Azerbajdzjan. Han undrar även om hon undersökt möjligheterna att avstå från tävlingen eller förutsättningarna för att delta men samtidigt - och gärna tillsammans med andra nationer - försöka få uppmärksamhet för bristande mänskliga rättigheter i landet. Frågan ska diskuteras i alltinget i morgon.

Greta Salóme Stefánsdóttir tvingas nu också försvara sig mot anklagelser om plagiat. På sajten Ný Tónlist antyds att "Mundu eftir mér" är en kopia av "Álfakóngurinn" inspelad år 1998 av Guðrún Gunnarsdóttir och Klara Ósk Elíasdóttir. Greta Salóme Stefánsdóttir säger till Vísir att hon inte kände till låten:
"Jag var tolv år när denna låten skrevs och jag hörde den för första gången nu. ... Jag var ensam i Skálholtskirkja när jag skrev min låt och jag gjorde det med ärlighet. ... Det enda som är likt i dessa två låtar är att det är låtar med folksångskänsla. Om det är förbjudet är jag ganska rädd att många ligger illa till. Jag håller med alla på nätet som säger att detta är nonsens. Om det vore så att det vore förbjudet att skriva låtar i samma stil då skulle alla låtar som var med i lördags vara olagliga."
Heimir Sindrason skrev "Álfakóngurinn". Han säger till Vísir att han varken tycker låtarna är särskilt lika eller att Greta Salóme Stefánsdóttir plagierat honom. Han röstade dessutom själv på "Mundu eftir mér" i helgens final:
"Jag är bara mallig över det. Det finns ingen teoretisk möjlighet att låten är stulen. Det finns en folklig atmosfär över låtarna. Jag skrev min låt med det för ögonen och jag tror att Greta också gjorde det."
Här kan du läsa mer om den isländska melodifestivalen.