tisdag 14 februari 2012

Isländska systembolaget stoppar Motörhead shiraz

Motörhead shiraz får inte säljas i Vínbúðins butiker. Anledningen är att Motörhead är ett namn som för tankarna till narkotikamissbruk och att gruppens texter handlar om krig och oansvarigt sex. Men beslutet får kritik från flera håll. Áfengis- og tóbaksverslun ríkisins ska inte agera moralpolis när det gäller vad som hamnar i butikerna.

För ett år sedan grundade Hjörleifur Árnason företaget Rokk. Syftet var att importera Motörhead shiraz och att vinet skulle säljas hos Vínbúðin, det isländska systembolaget. Áfengis- og tóbaksverslun ríkisins, det statliga sprit- och tobaksmonopolet, var dock avvisande redan från början.

Efter tio månaders dialog fram och tillbaka fick Hjörleifur Árnason beskedet att vinet inte skulle släppas ut i butikerna. I en debattartikel i Fréttablaðið citerar han myndighetens huvudskäl till att säga nej:
"Orkesterns namn refererar till användare av det olagliga narkotiska preparatet amfetamin, tillsammans med texterna till orkesterns låtar som ofta behandlar krig, maktmissbruk, oansvarigt sex och missbruk av berusningsmedel."
Hjörleifur Árnason skriver att konsumenterna borde få avgöra själva. Om inte vinet säljer försvinner det ändå från marknaden. Men det var alltså argument som Áfengis- og tóbaksverslun ríkisins inte ville lyssna på.

Beslutet överklagades till finansdepartementet. Även där blev det nobben. Departementet anser att namnet på vinet riktar sig direkt till gruppens fans samtidigt som Motörhead inte på något sätt deltar i själva produktionen. Det gör att namnet Motörhead shiraz räknas som olaglig marknadsföring.

Hjörleifur Árnason har nu överklagat beslutet till Umboðsmaður Alþingis, Islands motsvarighet till Justitieombudsmannen. Han har också fått stöd av isländska Motörhead-fans som nyligen protesterade mot ÁTVR:s agerande genom en demonstration utanför Vínbúðins butik i Skeifan i Reykjavík.

Sigrún Ósk Sigurðardóttir, vice chef för ÁTVR, säger i Fréttablaðið att hon anser att myndigheten har följt det regelverk som finns, även om "detta naturligtvis i vissa fall är en bedömningsfråga". Helgi Hjörvar, ordförande för ekonomi- och skattenämnden, säger till tidningen att ÁTVR:s argumentation är långsökt:
"Lagbestämmelsen var inte avsedd för att varor skulle stoppas med hänvisning till musiksmak."
Även juristen Sveinn Andri Sveinsson är kritisk mot beslutet att nobba försäljningen av Motörhead shiraz. Han kallar i Vísir ÁTVR:s agerande för "surrealistiskt":
"Detta är förmyndarmentalitet från statsanställda som uppenbarligen inte har något att göra på jobbet. ... Att förneka människor import av vin efter vilket namn som står på vinflaskorna är inte förenligt med några förvaltningsregler."
Det är inte första gången som ÁTVR:s beslut ifrågasätts. Förra året stoppades påskölet Heilagur papi eftersom etiketten avbildade en bedjande munk. Myndigheten ansåg att förpackningen kunde vara stötande för troende. Umboðsmaður Alþingis rev dock upp beslutet med motiveringen att det inte hade stöd i lagen.

Brugghúsið Ölvisholt, som tillverkade Heilagur papi, tvingades dock byta etiketterna för att kunna få ut ölet i butikerna till påskhelgen. Företagets jurist, Árni Helgason, kritiserade i Fréttablaðið ÁTVR för att fatta beslut baserade på värderingar som inte finns i regelverket.

År 2010 stoppade ÁTVR cidern Tempt från att komma ut i Vínbúðins butiker. Beslutet motiverades då med att det på burkens etikett fanns lättklädda kvinnor, rapporterar Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om tvisten om Heilagur papi.