tisdag 28 februari 2012

Kvinna på hundpromenad hittade nidstång

En nidstång mötte kvinnan när hon var ute på morgonpromenad med hunden. På stången fanns ett blodigt hästhuvud som fallit till marken när kvinnan upptäckte den. Mot vem förbannelsen riktar sig är inte känt. Polisen i Reykjavík utreder händelsen.

Nidstången består av en träpåle där ett nyslaktat djurhuvud spikats fast i ena änden. Djurets uppspärrade gap ska peka mot den person som ska drabbas av olycka. När nidstången slås ned i marken ska den också förses med en besvärjelse riktad mot offret.

Traditionen har funnits i åtminstone tusen år. En som enligt sagorna ofta använde sig av nidstänger var Egill Skallagrímsson. Ofta bestod önskan i att offret skulle fördrivas från landet eller dö. Detta skulle ske när de goda landvättarna, som återfinns i Islands riksvapen, sviker den utpekade.

I modern tid är nidstången en sällsynt företeelse. Symboliska nidstänger förekom bland annat under protesterna utanför alltinget i samband med finanskrisen, och för inte så länge sedan önskade en bonde livet ur en granne sedan han kört över bondens hund - något som enligt bonden gjorts med flit. Nidstången orsakade visst huvudbry för polisen, eftersom det är länge sedan det fanns något förbud mot svart magi i lagen.

Nyligen stötte en kvinna ute på morgonpromenad med hunden på en nidstång. Det hästhuvud som spikats fast på stången hade visserligen lossnat, men blod både på huvudet och stången pekade på att de hörde ihop. Något budskap riktat mot ett tilltänkt offer påträffades inte.

Händelsen inträffade nära Krónans butik i stadsdelen Breiðholt. Polisen söker efter vittnen till händelsen, rapporterar DV.

Här kan du läsa mer om nidstänger.