torsdag 9 februari 2012

Nobbar reklam - av respekt för LagarfljótsormurinnMiljoner tittare världen över har nu sett klippet där något som skulle kunna vara Lagarfljótsormurinn simmar mot strömmen i Jökulsá í Fljótsdal. Experter tror att varelsen i vattnet inte är det mytomspunna sjöodjuret utan ett fiskenät på drift, men det har inte fått stopp på spekulationerna i utländska medier.

På Island har sjömonstret i Lagarfljót levt i sägnerna i 700 år. Många tror sig ha sett Lagarfljótsormurinn och vissa har lyckats fånga underliga företeelser i sjön på bild, utan att lyckas övertyga om dess existens. Lagarfljótsormurinn har också på sina håll fått bära skuld för flera misslyckade försök att lägga undervattensledningar i Lagarfljót.

Ledningar som inte ska gå att trassla ihop har kommit upp brutna och sett ut som garnnystan som tjänat som kattleksaker. För vissa ett bevis på sjöodjurets existens, för andra en underlig reaktion som kan uppstå på botten när ledningarna hamnar i djupa hål där det finns stora mängder gas.

Lagarfljótsormurinn har aldrig fått samma stjärnstatus som sjöodjuren i Loch Ness eller Storsjön. En förklaring är möjligen att det aldrig marknadsförts. Skúli Björn Gunnarsson, styrelseordförande för Austurlands marknadskontor i Egilsstaðir, säger i RÚV att detta varit ett medvetet beslut:
"Vi Héraðsbor har en viss respekt för varelsen i floden och man var bara inte beredd att speciellt börja massmarknadsföra ormen."
Här kan du läsa mer om Lagarfljótsormurinn.