lördag 25 februari 2012

Ny busslinje till Reykholt - fler turer till Selfoss och Höfn

Fler turer mellan Reykjavík och Selfoss, ett nytt stopp i Reykholt och ytterligare en buss i veckan mellan Vík í Mýrdal och Höfn. Det är några av de förändringar som görs i Strætós trafik på södra Island. När färjan Herjólfur seglar till Västmannaöarna från Þorlákshöfn går dessutom direktbuss från Reykjavík till hamnen.

Vid årsskiftet samordnades kollektivtrafiken i Reykjavíkområdet med långfärdslinjer på södra Island. Det går nu att åka från Akranes i väster till Höfn i öster på en och samma biljett - en sträcka på 49 mil.

Samtidigt infördes också flera nya linjer med destinationer som Þorlákshöfn, Vík í Mýrdal, Höfn, Hella, Hvolsvöllur och Flúðir. Dessa hade tidigare bara omfattats av långfärdsbussar.

Nu utökas trafiken ytterligare. Det blir ytterligare en daglig tur mellan Reykjavík och Selfoss. De nya linjerna 72 och 73 får en ny sträckning - alla turer passerar Flúðir och dessutom blir Reykholt ett nytt stopp.

Under vintern seglar färjan till Västmannaöarna nästan uteslutande från Þorlákshöfn eftersom våghöjden är svårbemästrad för fartyget. Strætó har direktbussar från Reykjavík i anslutning till de två dagliga turerna.

Varje dag går det att resa så långt österut som till Vík í Mýrdal. Två dagar i veckan, fredagar och söndagar, går det dessutom att förbeställa en fortsatt resa ända till Höfn. Den möjligheten införs nu även på tisdagar. Och i sommar, skriver Samtök sunnlenskra sveitarfélaga i ett pressmeddelande, blir det två dagliga turer i varje riktning mellan Reykjavík och Höfn utan krav på förbokning.

Här kan du läsa mer om nyheterna i busstrafiken.