31 755 islänningar har skrivit under uppropet där Ólafur Ragnar Grímsson uppmanas att kandidera för en femte period som Islands president. I den senaste opinionsmätningen vill också en knapp majoritet att han ställer upp på nytt. Statschefen sade vid en presskonferens i går att han nu överväger att kandidera igen. Än så länge har ingen utmanare gett sig in i leken.
När Ólafur Ragnar Grímsson på nyårsdagen sade att han inte avsåg att kandidera för en femte fyraårsperiod som Islands president var det ett uttalande som väckte fler frågor än det besvarade. Många bedömare ansåg att det verkade som att han försökte hålla dörren öppen om det folkliga stödet var tillräckligt starkt. Ólafur Ragnar Grímsson sade heller aldrig ordagrant att han tänkte sluta.
Det upprop som drogs i gång strax efter beskedet samlade drygt 30 000 underskrifter. Som vanligt var namninsamlingens värde omstritt. Vísir lyckades utan problem registrera Musse Pigg, någon kontroll av personnumren gjordes inte och insamlingen kan dessutom stå i strid med personuppgiftslagen.
Initiativtagarna anser att Ólafur Ragnar Grímsson är den som bäst försvarar Islands intressen, något som han hittills visat genom sitt agerande i Icesave-tvisten och som han förväntas visa även i framtiden när det gäller Islands förhandlingar om EU-medlemskap. Presidenten är sedan många år en uttalad motståndare till isländskt inträde i unionen.
Ändå fick inte insamlingen det lyft som initiativtagarna hoppats på. Trots att Ólafur Ragnar Grímsson i samband med museinatten bjöd in alla som ville komma till residenset på Bessastaðir. Eyjan talade om presidentens agerande värdigt Machiavellis - något tusental besökare dök upp men det fick inte underskrifterna att nå 40 000, vilket var målet.
I går tog Ólafur Ragnar Grímsson emot namninsamlingen på Bessastaðir. Guðni Ágústsson, framstegspartist och tidigare statsråd, ledde gruppen som uppmanade honom att ompröva sitt beslut. Vid den efterföljande presskonferensen sade han att han ansåg sig ha gett ett klart besked på nyårsdagen, men att det nu var hans demokratiska skyldighet att överväga en ny kandidatur. Ett besked väntas senast under nästa vecka.
Ólafur Ragnar Grímsson förnekade att han medvetet skulle ha försökt samla folkligt stöd för en femte period. Han beklagade också att det inför sommarens presidentval inte finns något förslag till nya riktlinjer för ämbetet. Ólafur Ragnar Grímsson nämnde även att han skulle arbeta gratis om han skulle väljas om. Han har nämligen under sin långa karriär samlat på sig så stora pensioner att de går jämnt ut med lönen som president.
I en opinionsmätning utförd av Vísir vill 54 procent att Ólafur Ragnar Grímsson kandiderar på nytt, medan 46 procent hellre ser att han drar sig tillbaka. Liksom tidigare har den gamle vänsterpolitikern ett större stöd bland högerväljare. Bland Framstegspartiets sympatisörer vill 63 procent att han fortsätter, en åsikt som bara 32 procent av Socialdemokraternas anhängare delar. Presidenten är mer populär bland yngre och personer bosatta på landsbygden. Ólafur Ragnar Grímsson var också den som fick flest röster av DV:s läsare när de fick utse sin favoritkandidat.
I dagsläget har ingen officiellt gett sig in i leken. Skådespelaren Steinunn Ólína Þorsteinsdóttir har tidigare sagt att hon tänkt ställa upp, men enligt DV har hon nu lagt ned de planerna. Reykjavíks borgmästare Jón Gnarr svarade under en frågestund i DV nej på frågan om han avser att ge sig in i leken.
Ólafur Ragnar Grímsson har fått kritik både från höger och vänster för att han inte lämnat ett klart besked. Bland motståndarna ses även detta som en taktik - ju senare han tillkännager sin kandidatur, desto svårare blir det för mindre etablerade utmanare att rubba honom. Samtidigt står det efter namninsamlingen klart att han inte kan räkna med att bli omvald. Möjligen är detta något som avskräcker.
Som president har Ólafur Ragnar Grímsson alltid haft flest anhängare bland män. Genom sitt agerande i Icesave-tvisten fick han många nya sympatisörer bland borgerliga väljare, i synnerhet inom Framstegspartiet. Samtidigt är han alltjämt belastad av att ha agerat dörröppnare åt de affärsmän som senare bidrog till att utlösa finanskraschen. Ólafur Ragnar Grímsson har också avvisat alla uppmaningar till tydligare etiska regler för presidentämbetet som bland annat framfördes i den parlamentariska kriskommissionens utredning. Björn Bjarnason, tidigare justitieminister, skriver i Evrópuvaktin att Ólafur Ragnar Grímsson har många frågor att besvara om han ställer upp för nyval.
Mardrömsutmanaren för Ólafur Ragnar Grímsson vore därför en kvinna med obefläckat rykte och utan några som helst band till finanskraschen. Filosofiprofessorn Salvör Nordal och tidigare justitieministern Ragna Árnadóttir är två sådana namn - men ingen av dem har hittills visat något större intresse för ämbetet.
Medan spekulationerna fortgår fortsätter också renoveringsarbetet i Ólafur Ragnar Grímssons och Dorrit Moussaieff nya hem i Mosfellsbær. Men de byggarbetare DV talat med kan lika lite som någon annan svara på när han tänker överge Bessastaðir för Mosfellsbærs utkanter.
Här kan du läsa mer om årets presidentval.