onsdag 1 februari 2012

Polisen jagar bombman efter sprängdåd i ReykjavíkEn man i 50-årsåldern misstänks ligga bakom den bomb som exploderade nära regeringsbyggnaden i Reykjavík i går morse. Ingen kom till skada vid attentatet men det står enligt polisen klart att det rör sig om en riktig sprängladdning. Ingen har heller tagit på sig dådet som ledde till att delar av centrala Reykjavík spärrades av i flera timmar.

Två snabba och kraftiga explosioner hördes från Hverfisgatas västra ände nära regeringsbyggnaden vid 6.40 i går morse. En kvinna som var på väg till bussen hörde smällarna på Þingholtsstræti. När hon svängde runt hörnet till Hverfisgata såg hon en man i 50-årsåldern fly platsen. Hon berättar för RÚV att mannen var mullig och kortväxt. Han var klädd i jeans och en jacka med luva, men hon såg aldrig mannens ansikte.

Mannen sprang mot en vit budbil som var parkerad på Hverfisgata samtidigt som kvinnan såg de sista lågorna från bomben falna. Hon uppger för RÚV att han verkade extremt stressad. Han fick först motorstopp innan han i hög fart lyckades köra från platsen. Kvinnan lyckades inte ta mannens bilnummer.

Kvinnan ringde polisen innan hon satte sig på bussen för att åka till jobbet. Men det dröjde närmare en timme innan polisen anlände till Hverfisgata för att undersöka bombresterna. Där fanns bland annat spår av sprängmedel och batterier som använts för att utlösa bomben. Stefán Eiríksson, polischef i Reykjavíkområdet, säger till Vísir att det rörde sig om en riktig sprängladdning och "ingen fyrverkeritårta", samt att den som konstruerat bomben måste besitta vissa tekniska kunskaper.

Hverfisgata spärrades av i flera timmar medan tekniker undersökte och desarmerade sprängladdningen. Av säkerhetsskäl valde de att spränga bomben, men då fanns endast rester av sprängmedel kvar.

Avspärrningarna hävdes efter lunch. Då hade polisen sökt igenom regeringsbyggnaden på Lækjargata, som ligger bara några meter bort från platsen för explosionen, samt departementen i jakten på misstänkta föremål. Morgonens regeringsmöte avbröts dock inte på grund av sprängdådet eftersom det inte ansågs finnas någon hotbild. Däremot utrymdes Hverfisgata 4 och 6.

Polisen efterlyser i ett pressmeddelande ytterligare vittnen till händelsen. Myndigheterna är intresserade av alla iakttagelser som gjorts kring Hverfisgata mellan 6.30 och 7.00. Flera närboende borde ha hört eller vaknat av explosionerna. Polisen är särskilt intresserad av att komma i kontakt med en person som stod och väntade på bussen längst ned på Hverfisgata strax innan laddningarna briserade.

Polisen kommer nu att gå igenom bilder från de övervakningskameror som finns i området samtidigt som den tekniska undersökningen fortsätter.

Heimavarnarliðið, ett nätverk som kämpar för nedskrivning av hushållens skulder så att inte människor ska tvingas från sina hem, har genomfört många omfattande affischeringar i området. På plakat har personer som anklagas för att gå bankernas ärenden hängts ut med namn och bild som "efterlyst vräkningspack". En talesperson för nätverket förnekar dock för Vísir att någon medlem skulle ligga bakom bombdådet.

I området finns flera tänkbara mål för attentatsmän. På Hverfisgata 4, bara några meter från där sprängladdningen hittades, finns Internationella valutafondens kontor i Reykjavík. På Hverfisgata 6 finns riksåklagarens kontor. Och på Lækjargata 30 meter bort ligger regeringens högkvarter.

Ingen har dock tagit på sig attentatet och det har heller inte riktats några hot mot de myndigheter och institutioner som är belägna i kvarteret. Attacker med politiska förtecken är oerhört sällsynta på Island. I våras krossade någon flera rutor genom att kasta sten på inrikesminister Ögmundur Jónassons hus. Den händelsen är alltjämt ouppklarad.Ovan kan du se webb-tv från händelserna på Hverfisgata och här kan du läsa mer om attentatet mot Ögmundur Jónasson.