lördag 31 mars 2012

Blodet flödar på Norðurmýri i Reykjavík

Norðurmýri är stadsdelen där gatunamnen är hämtade från de isländska sagornas blodiga värld. Men det är också den del av Reykjavík där Arnaldur Indriðasons genombrottsbok Mýrin utspelar sig. Den som vill inpränta kopplingen mellan området och ond bråd död kan nu köpa skärbrädan Norðurmýri - där gatorna bildar kanaler för köttsaften.

Stadsdelen Norðurmýri avgränsas av Rauðarárstígur i öster, Snorrabraut i väster, Miklabraut i söder och Laugavegur i norr. Den har fått sitt namn efter den myr som fanns här innan bostadsbebyggelsen började på 1930-talet.

Gatunamnen har hämtats från personer som förekommer i de isländska sagorna: Auðarstræti, Bollagata, Flókagata, Grettisgata, Guðrúnargata, Gunnarsbraut, Hrefnugata, Karlagata, Kjartansgata, Mánagata, Njálsgata, Skarphéðinsgata, Skeggjagata och Vífilsgata.

Arnaldur Indriðasons Mýrin är en blodig historia som utspelar sig i Norðurmýri. En man vid namn Holberg hittas död i en källarlägenhet. Mördaren visar sig ha slagit ihjäl honom med ett askfat.

Designgruppen Sjö níu þrettán har namngivit en skärbräda Norðurmýri. De skåror som finns i brädan är en karta över stadsdelen, men fungerar för den som skär kött också som kanaler för köttsaften. Och de ska enligt designkollektivet påminna om de konflikter som skakade de första generationerna av bosättare på Island.

Foto: Sjö níu þrettán