torsdag 29 mars 2012

Erbjöds 30 miljoner för penissamling - tackade nej

En tysk affärsman erbjöd över 30 miljoner isländska kronor för den världsunika penissamlingen. Men Hjörtur Gísli Sigurðsson, som basar över snoppmuseet Hið íslenzka reðasafn, tackade nej. Utställningen ska inte lämna landet.

I höstas flyttade Hið íslenzka reðasafn från Húsavík till Reykjavík och Hjörtur Gísli Sigurðsson tog över verksamheten efter fadern Sigurður Hjartarson. Han hade då under en tid utan framgång försökt sälja museet.

Hjörtur Gísli Sigurðsson berättar för Vísir att det kom två bud precis innan samlingarna flyttades söderut till Reykjavík. Isländska intressenter erbjöd 20 miljoner isländska kronor för museet, och det fanns även intresse från Storbritannien och senare från en tysk affärsman:
"Han ville veta om det fanns intresse för att sälja museet och bjöd över 30 miljoner kronor för det. Men det kommer inte på fråga att sälja eftersom museet ska vara kvar på Island."
Förra året blev samlingen av på Island levande däggdjur komplett när 95-årige Páll Arason donerade sin penis till museet. Även flera utländska män har lovat bort sitt könsorgan till Hið íslenzka reðasafn. En av dem är tysken Peter Kristiansen. Tysk tv försökte nyligen locka Hjörtur Gísli Sigurðsson till att medverka i tv-programmet Supertalent tillsammans med den presumtive donatorn, men säger i Vísir att han valde att nobba erbjudandet:
"Jag avböjde eftersom jag anar att detta skulle ha varit något slags utfyllnadsmaterial. Hur är det möjligt att kategorisera att samla på snoppar som en talang?"
Här kan du läsa mer om penismuseet.